x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Câștigătorul alegerilor parlamentare din 2020 se va alege, cel mult, cu o jumătate de mandat de prim-ministru. De la PNL, PSD îl preferă pe Nicolae Ciucă

Câștigătorul alegerilor parlamentare din 2020 se va alege, cel mult, cu o jumătate de mandat de prim-ministru. De la PNL, PSD îl preferă pe Nicolae Ciucă

de Ion Alexandru    |    18 Noi 2021   •   06:33
Câștigătorul alegerilor parlamentare din 2020 se va alege, cel mult, cu o jumătate de mandat de prim-ministru. De la PNL, PSD îl preferă pe Nicolae Ciucă

Ultima zi în care PSD și PNL trebuiau să se întâlnească pentru a bate palma pentru formarea guvernului de coaliție s-a soldat cu un blocaj. Totul se întâmplă, spun surse politice, din cauza faptului că liderul PNL, Florin Cîțu, încearcă să-și convingă partenerii de discuție să accepte ca el să fie propunerea de premier din partea liberalilor. Sau, dacă nu, măcar pe Dan Vîlceanu. Pentru că această variantă a fost exclusă din start de către PSD, care și-a votat, ieri, propria propunere, în persoana lui Marcel Ciolacu, discuțiile s-au încheiat fără niciun rezultat. La ora închiderii ediției, atât PSD, cât și PNL aveau convocate ședințe de urgență. 

 

Telenovela „facerii” guvernului PNL-PSD-UDMR a continuat, și ieri, cu întâlniri oficiale și mai puțin oficiale între liderii celor trei formațiuni politice. Dimineață, PSD a convocat Biroul Politic Național care, prin vot, a decis ca propunerea acestei formațiuni pentru funcția de prim-ministru să fie președintele lor, Marcel Ciolacu. De altfel, atât PSD, cât și PNL au agreat, fiecare în forurile interne de conducere, varianta rotației funcției de prim-ministru, respectiv un an și jumătate acest fotoliu să revină social-democraților, iar un an și jumătate să revină liberalilor. 

După-amiază, la ora 16.00, ar fi trebuit să aibă loc o ultimă ședință a echipelor de negociere ale celor trei partide, în vederea definitivării programului de guvernare. Această ședință, însă, s-a anulat. Surse politice arată că, marți seară, liberalii au căzut de acord cu rotația funcției de prim-ministru, însă cu condiția ca această funcție să fie ocupată, mai întâi, de un membru al PNL. PSD, însă, nu concepe o asemenea variantă. Cel puțin, nu la nivelul discursului oficial. Atât președintele PSD, Marcel Ciolacu, cât și președintele executiv, Sorin Grindeanu, au precizat că, potrivit aritmeticii parlamentare, PSD este cel îndreptățit să ocupe primul poziția de premier. Mai ales că  acest partid este și cel care a câștigat, în data de 6 decembrie 2020, alegerile parlamentare. 

 

Nicolae Ciucă, mărul discordiei din PNL

 

Din acest motiv, înainte de ședința care ar fi trebuit să aibă loc la ora 16.00, Marcel Ciolacu, Kelemen Hunor și Florin Cîțu s-au întâlnit, într-un format restrâns și informal la Vila Lac. Iar surse politice acreditau ideea potrivit căreia discuțiile au fost extrem de aprinse, întrucât Florin Cîțu le-ar fi transmis colegilor de întâlnire faptul că PNL va face în persoana lui propunerea de premier. O astfel de variantă este, însă, exclusă total de către social-democrați, întrucât, pe data de 5 octombrie 2021, Florin Cîțu a fost demis, prin moțiune de cenzură inițiată de PSD. 

La această întâlnire, atât Marcel Ciolacu, cât și Kelemen Hunor ar fi încercat să-l convingă pe Cîțu că cea mai bună cale ar fi ca PNL să propună alt candidat de premier, fiind vehiculat chiar numele lui Nicolae Ciucă. Liderul PNL nu ar fi fost de acord cu această variantă, ba chiar l-ar fi vehiculat drept posibil candidat propus de PNL pe apropiatul său, Dan Vîlceanu, actualul ministru interimar și demis al Finanțelor. Și care, evident, să preia primul mandatul de un an și jumătate la Palatul Victoria. 

După această discuție, ședința pentru definitivarea programului de guvernare a fost, așa cum arătam mai sus, anulată. Atât Florin Cîțu, cât și Marcel Ciolacu și-au convocat conducerile celor două partide în câte o ședință, ședințe care, la ora închideri ediției, se aflau în plină desfășurare.

Președintele Iohannis vrea un guvern instalat săptămâna viitoare

 

Surse politice afirmă că președintele României, Klaus Iohannis, i-a contactat personal pe mai mulți lideri din cadrul Partidului Național Liberal, cărora le-a cerut să depună eforturi susținute pentru deblocarea acestei crize politice și pentru căderea la o înțelegere, cât mai grabnică, cu cei de la Partidul Social Democrat. Mai mult, șeful statului l-ar fi sunat, ieri, inclusiv pe Florin Cîțu, pentru a-i transmite un mesaj ferm, anume acela că vrea ca, până săptămâna viitoare, guvernul să se prezinte, la vot, în Parlament și, imediat, la Cotroceni, pentru depunerea jurământului.

În cadrul acestor convorbiri informale, spun sursele citate, președintele ar fi sugerat chiar ca nominalizarea din partea PNL să fie Nicolae Ciucă. Interesant este, însă, că Nicolae Ciucă nu a făcut parte nici din echipele de negociere ale partidelor care încearcă, de săptămâni bune, să formeze o majoritate parlamentară, dar nici nu a participat la conceperea programului de guvernare.

Această soluție ar fi agreată inclusiv de lideri ai PNL, care i-ar fi cerut, în ultimele zile, lui Florin Cîțu, să renunțe la ideea de a fi el premierul propus de partid. Liderul liberal le-a transmis, însă, colegilor săi transmis un mesaj: „Am văzut că sunt colegi de la PNL care sunt ok ca premierul să fie desemnat de alte partide, este bizar, dar asta e”.

×