x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR îl perpeleşte pe Dragnea

CCR îl perpeleşte pe Dragnea

de Marius Gîrlașiu    |    22 Mar 2017   •   14:55
CCR îl perpeleşte pe Dragnea
Sursa foto: DIANA OROS

Curtea Constituţională a României a amânat din nou o decizie în privinţa sesizării făcute de Avocatul Poporului pe Legea 90/2001. Actul normativ l-a împiedicat pe liderul PSD Liviu Dragnea să ocupe funcţia de premier după alegerile parlamentare din decembrie 2016. Judecătorii CCR se vor pronunţa în cauză abia luna viitoare, pe data de 4 aprilie.

 

Cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale nu s-au decis încă dacă o persoană condamnată poate face parte din Guvernul României. Interdicţia apare în articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului şi a fost contestată la Curte de către Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, la doar o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Articolul cu pricina l-a împiedicat pe liderul PSD Liviu Dragnea să pretindă fotoliul de prim-ministru după victoria social-democraţilor în alegerile parlamentare. Dragnea are la activ o condamnare definitivă la doi ani de închisoare cu suspendare, dictată în aprilie 2016 de către Instanţa supremă, însă liderul PSD a contestat recent decizia judecătorilor, contestaţia la executare urmând să fie soluţionată de un complet de cinci judecători al ÎCCJ. CCR amânase decizia în acest caz încă de pe 7 martie, data primei şedinţe în care s-a luat în discuţie excepţia ridicată de Avocatul Poporului. Soluţia urma să fie pronunţată ieri, însă magistraţii constituţionali şi-au luat o nouă “pauză de aprofundare” până pe data de 4 aprilie.

“S-a amânat pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică", a explicat preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

×