x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR: Preşedintele să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor şi pe cele de desemnare a interimarilor

CCR: Preşedintele să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor şi pe cele de desemnare a interimarilor

18 Sep 2019   •   19:20
CCR: Preşedintele să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor şi pe cele de desemnare a interimarilor

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul juridic între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, stabilind că şeful statului urmează să emită „de îndată” decretele de revocare a miniştrilor, precum şi pe cele de desemnare a interimarilor.

Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre prim-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, cerere formulată de premier.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, cu privire la pct. 1, 2 şi 3 şi cu unanimitate cu privire la pct. 4, a decis: Admite cererea şi constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între primul-ministru, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării unor miniştri, la propunerea primului-ministru, potrivit art. 85 alin. (2) din Constituţia României, republicată, precum şi de refuzul tacit al preşedintelui României de a numi miniştri interimari, la propunerea primului-ministru, potrivit art. 107 alin. (3) din Constituţia României, republicată”, se arată într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

De asemenea, precizează Curtea, preşedintele urmează să emită de îndată decretele de revocare a miniştrilor, solicitate de premier în data de 26 august, precum şi decretele de desemnare a miniştrilor interimari propuşi pe 27 august.

„Preşedintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris şi motivat, cu privire la refuzul propunerilor de numire în funcţia de ministru titular, înaintate de primul-ministru prin adresele nr. 5/5.321, nr. 5/5.322, nr. 5/5.323, nr. 5/5.324, nr. 5/5.325 din 26 august”, menţionează CCR.

Totodată, Curtea Constituţională a constatat că nu există conflict juridic de natură constituţională între premier, pe de o parte, şi preşedinte, pe de altă parte, generat de refuzul şefului statului de a numi miniştrii titulari propuşi de prim-ministru în data de 26 august.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică primului-ministru şi preşedintelui şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Curtea Constitutionala