x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce am aflat în trei luni de anchetă parlamentară

Ce am aflat în trei luni de anchetă parlamentară

de Sînziana Duţă    |    18 Aug 2017   •   13:56
Ce am aflat în trei luni de anchetă parlamentară
Sursa foto: DIANA OROS

Dovezile privind fraudarea sau nu a alegerilor prezidențiale din 2009 lipsesc cu desăvârșire după trei luni de la înființarea comisiei parlamentare menite să cerceteze cina cea de taină din sufrageria generalului Gabriel Oprea. Majoritatea membrilor comisiei „Sufrageria” sunt încă în vacanță, deși în luna august au fost programate două ședințe în care urma să se decidă care sunt următorii pași.

 

Înființată la începutul lunii mai, comisia de anchetă promitea că va afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat în noaptea în care Traian Băsescu a câștigat cel de-al doilea mandat de președinte în fața contracandidatului său, Mircea Geoană. Cu toate acestea, la trei luni de la înființare, comisia este departe de a-și atinge scopul, lovindu-se de repetatele refuzuri ale procurorului general Augustin Lazăr și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, de a coopera. În plus, invitații care au venit totuși să dea explicații în Parlament au demonstrat că sunt campioni la glume și la ascuns adevărul, audierile transformându-se rapid într-un talk-show de prost gust. Primul capitol al epopeii sufrageriei generalului Oprea l-a avut drept protagonist pe jurnalistul Dan Andronic, cel de la care a pornit întreg scandalul. Timp de două ore, Andronic a făcut slalom printre întrebări, evitând să dea răspunsuri concrete pe motiv că nu poate oferi mai multe detalii pentru că urmează să scrie un articol cu informațiile respective.

 

Sfidați de invitaţii generalului

Pe parcursul audierii fostului primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, s-a dezbătut intens pe tema mobilei din casa lui Gabriel Oprea și „tipologia sufrageriilor din România”. La final, întrebat despre prezența fostului adjunct al SRI, Florian Coldea, și a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, la cina din seara turului al doilea al alegerilor prezidențiale din 2009, Onțanu a concluzionat că nu i-a văzut pe cei doi, la fel cum nu l-a văzut nici pe Moș Crăciun. Deși s-a arătat nemulțumit de modul în care se fac audierile, explicând că nu vrea să dea explicații în fața „electricianului” Eugen Nicolicea și a „bibliotecarului” Mihai Fifor, fostul lider al PDL, Radu Berceanu, s-a prezentat totuși în fața comisiei, căreia i-a declarat că el spera să iasă Mircea Geoană președinte, pentru că astfel PDL ar fi devenit și mai puternic prin revenirea lui Băsescu în partid. În cele trei luni de la înființarea comisiei parlamentare, membrii săi au mai aflat de la Gheorghe Flutur că la vremea respectivă PDL era „singurel” și „minoritar din punctul de vedere al reprezentării în secţiile de vot şi că sistemul de numărătoare paralelă a fost conform legii”. La rândul său, fostul director SRI și actualul ambasador al României în SUA, George Maior, a refuzat să ofere detalii, motivând că a fost „un eveniment privat”, în care „nu a fost nimic ilegal, imoral sau neconstituțional”. Nici social-democrații nu au fost mai darnici cu informațiile, majoritatea rezumându-se la a sublinia că ar fi fost unele nereguli privind numărătoarea voturilor în Diaspora.

 

Război total între Tudorel Toader şi Augustin Lazăr

Conform ministrului Justiției, Tudorel Toader, comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidențiale din 2009 nu poate fi împiedicată să afle date din anchetă întrucât aceasta funcționează în baza unei decizii a Curții Constituționale, făcând referire la refuzul procurorului general Augustin Lazăr de a trimite Parlamentului mai multe acte din ancheta clasată de Parchetul General. „Unii, când dețin o funcție, cred că dețin și adevărul absolut. Nu fac polemici nici publice, nici personale. Augustin Lazăr își menține punctul de vedere, eu pe al meu, așa că am sesizat Inspecția Judiciară. Vor fi folosite toate pârghiile legale și constituționale pentru funcționarea comisiei parlamentare”, a spus Tudorel Toader.

În urma unei solicitări a comisiei de anchetă, ministrul Justiției a sesizat miercuri Inspecția Judiciară în vederea anchetării procurorului general Augustin Lazăr pentru conduita acestuia.

×