x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce planuri are coaliţia cu pragul pentru abuzul în serviciu

Ce planuri are coaliţia cu pragul pentru abuzul în serviciu

de Sînziana Duţă    |    02 Noi 2017   •   09:31
Ce planuri are coaliţia cu pragul pentru abuzul în serviciu
Sursa foto: DIANA OROS

Coaliţia PSD-ALDE a amânat în ultimul moment dezba­terea din Comisia specială pentru Justiţie pe tema pragului pentru abuzul în serviciu. Regruparea s-a produs după ce jurnaliştii au aflat că aleşii puterii plănuiau să redefinească infracţiunea de abuz în serviciu, astfel încât dacă nu există dare sau luare de mită, să nu existe nici încălcarea legii.

Potrivit unor surse, o altă variantă luată în calcul ar fi redefinirea abuzului în serviciu, astfel încât fapta să constituie infracţiune doar în cazul în care determină „consecinţe deosebit de grave”. În acest sens, prin consecinţe deosebit de grave se înţelege o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei.

Fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache, care este şi preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, a plecat nervos de la şedinţa de ieri, după ce planul PSD-ALDE, prin care se încerca redefi­nirea abuzului în serviciu, a fost aflat, pe surse, de jurnalişti. Autorul Ordonanţei 13 din iarnă a fugit de jurnalişti, ca să scape de întrebările pe acest subiect. În şedinţa de ieri a comisiei nu s-a mai discutat nimic despre cele­brul prag, subiectul fiind scos în ultimul moment şi fără explicaţii de pe ordinea de zi. Opoziţia formată din PNL şi USR a criticat amânarea dezbaterii, acuzând PSD că lansează diverse fumigene privind abuzul în serviciu cu scopul de a testa reacția societății. „Cred că PSD nu face decât să testeze terenul şi să lanseze stimuli să se vadă care este reacţia în funcţie de care să se adapteze şi să stabilească acel prag. Dumnealor îşi doresc un prag cât mai mare, asta este clar pentru noi”, a acuzat deputatul USR Stelian Ion. Poziția USR este că nu ar trebui să existe un prag valoric pentru incriminarea penală a abuzului în serviciu. La rândul lor, nici liberalii nu vor să se impună un prag valoric în definiţia infracţiunii, a spus deputatul PNL Ioan Cupşa. „Avem o decizie a Curții Constituţionale care trebuie respectată, nu cred că avem de discutat aici”, a reacţionat senatorul PSD Robert Cazanciuc.

PSD şi ALDE nu vor face nicio propunere

Fostul ministru Florin Iordache a spus zilele trecute că „un prag modic”, în jurul sumei de 19.000 de lei, „nu ar supăra pe nimeni”. Acelaşi Iordache spunea în luna iunie că pragul pentru abuzul în serviciu ar trebui setat la cel puţin 200.000 de lei ( aşa cum prevedea şi OUG13), dar „se poate mări chiar la 400.000 ” . Propuneri în sensul unui prag valoric au venit și din UDMR, maghiar i i vehiculând suma de 100.000 de lei. Aceeaşi propunere au mai avut-o grupul minorităţilor naţionale şi Uniunea Naţio­nală a Barou­rilor. În schimb, Uniunea Națio­nală a Judecăto­rilor (UNJR) vorbește despre o pagubă echivalentă cu cel puţin „zece salarii minime pe economie”. De la 1 ianuarie, salariul minim pe economie ar putea ajunge la 1.900 de lei brut/lună. O altă propunere a venit din partea procurorului Constantin Sima, fost secretar de stat la Ministerul Justiţiei condus de Florin Ior-dache, în peri­oada Ordonanţei 13 . Acesta a pro-pus fix acelaşi prag, adică 200.000 de lei.

Coaliţia PSD-ALDE nu a făcut până acum nicio propu­nere , iar Florin Iordache a dat de înţeles că nici nu va face. Planul pesediştilot ar fi să aleagă una dintre cele 16 propuneri existente în acest moment. „Avem propuneri de la 0 prag până la 400.000 de lei prag. Din 16 propuneri vom tranşa prin vot în acel moment. Avem destule variante din care să alegem. Pentru noi e foarte important că mediul academic și mediul profesional au venit cu argumente cum trebuie formulat textul. Ce vrei mai bună expertiză decât de la oamenii care cu asta se ocupă? Cu aceste propuneri venite de la specialişti vom veni în faţa Parla­mentului”, a explicat fostul ministru al Justiţiei. De menţionat că procurorul Constantin Sima, care a propus acelaşi prag ca OUG13, este reprezentantul mediului academic. În primele şedinţe ale „Comisiei Iordache”, majoritatea PSD-ALDE a respins cererea Opoziţiei de a se solicita un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia în legătură cu pragul abuzului în serviciu.

Am auzit varianta absolut SF prin care să se considere că doar în cazul luării şi dării de mită se poate pune problema unui abuz în serviciu. Ar fi o chestiune de o gravitate extremă să se vină cu o astfel de variantă. Dar cred că sunt stimuli lansaţi pentru a se vedea reacţia opiniei publice. Stelian Ion, deputat USR

 

108.000 de lei este prejudiciul calculat de DNA în dosarul în care liderul PSD Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

×