x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce poate rezolva o comisie parlamentară 

Ce poate rezolva o comisie parlamentară 

de Sînziana Duţă    |    19 Apr 2017   •   11:53
Ce poate rezolva o comisie parlamentară 
Sursa foto: DIANA OROS

Politicienii români și-au făcut un obicei din a înființa comisii speciale de anchetă pentru aproape orice. Ca în schițele lui Caragiale, Legislativul s-a umplut de tot felul de „comitete și comiții”, însă multe dintre ele reprezintă doar rezultatul dorin­ței politicienilor de a impune agenda zilnică sau de a mima activitatea parlamentară. De la „gaura lui Cioloş”, la jocul balena albastră sau presupusa fraudă a alegerilor din 2009, Parlamentul României lasă impresia că anchetează tot ce mişcă, însă aproape niciodată nu ajunge la un rezultat concret. 

O nouă anchetă care se poate încheia cu un raport ce va fi uitat mai apoi în sertarele Parlamen­tului ar putea începe în cursul acestei săptămâni, când urmează să fie demarate procedurile parlamentare pentru înființarea unei Comisii care să cerceteze presupusa fraudare a alegerilor din 2009. Solicitarea președin­telui PSD, Liviu Dragnea, și a co-președintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, de a demara o astfel de anchetă, a venit în contextul dezvăluirilor lui Dan Andronic care a susținut că, în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2009, a mers la locuința lui Gabriel Oprea, acolo unde se aflau şefii SRI de la acea vreme, George Maior şi Florian Coldea, dar și procurorul general Laura Codruța Kovesi. Liderul PSD Liviu Dragnea ar putea conduce ancheta parlamentară menită să clarifice aspectele referitoare la rezultatul alegerilor din urmă cu opt ani. Mai mulți lideri ai Opoziției au criticat inițiativa şefilor PSD-ALDE. „Faptul că domnul Dragnea ar putea să conducă această comisie mie mi se pare gluma secolului, pentru că este genial să te gândești că taman domnul Dragnea, care are expertiză în fraudarea unui scrutin, va conduce comisia care să ancheteze fraudele din 2009”, a acuzat fosta şefă PNL, Alina Gorghiu, care spune că s-a împăcat cu rezultatul alegerilor din 2009. 


Comisie pentru porcii din Teleorman 
Totodată, Alina Gorghiu a comparat ideea unei comisii care să ancheteze alegerile din 2009 cu alte cazuri de anchete parla­mentare încheiate fără niciun rezultat. „O privesc cum am privit și comisia de anchetă pentru rectificările bugetare ale Guvernului Cioloș, adică din punctul meu de vedere conține toate ingredientele care să arate că e o comisie de rea-credință, un teatru ieftin și un rezultat care nu are nicio legătură cu ceea ce ne dorim cu toții”, a declarat fostul președinte PNL. Comisia de anchetă pentru așa-zisa gaură de 10 miliarde de lei descoperită de majoritatea PSD-ALDE după plecarea Guvernului Cioloș a fost înființată pe 16 ianuarie, iar la finalul lunii martie, raportul anchetei a fost dezbătut în plenul reunit și retrimis la comi­siile de specialitate. Propunerea de retrimite i-a aparținut lui Liviu Dragnea, cel care a soli­citat, de altfel, înființarea acestei comisii. Ancheta pentru gaura din buget a creat la acea vreme vaste controverse și ironii. Fostul premier Dacian Cioloș a spus despre aceasta că este „un demers populist”, iar Traian Băsescu i-a transmis lui Liviu Dragnea că mai bine s-ar face o comisie de anchetă pentru ferma de porci de la TelDrum, făcând referire la ferma cumpărată de fiul cel mic al președintelui PSD. 

×