x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ce s-a ales de programul preşedintelui?

Ce s-a ales de programul preşedintelui?

de Marius Gîrlașiu    |    02 Sep 2015   •   17:48
Ce s-a ales de programul preşedintelui?
Sursa foto: Dragos Asaftei

După nouă luni de la preluarea mandatului, preşedintele nu şi-a îndeplinit niciuna dintre cele două mari promisiuni făcute electoratului: ridicarea imunităţii parlamentarilor şi votul prin corespondenţă. În ciuda prăbuşirii din sondaje, Klaus Iohannis promite, însă, că „priorităţile asumate au rămas aceleaşi”.

Huiduit la Festivalul „George Enescu” şi criticat de unii români pentru pasivitate, Klaus Iohannis a reacţionat, ieri, şi le-a răspuns direct celor care-l contestă. „Poate că unii se aşteptau să vorbesc despre partide sau ar fi vrut să aibă parte de o vară mai agitată politic. Poate că pe alţii îi nemulţumeşte lipsa aşa-numitor breaking news-uri şi a unor declaraţii incendiare”, a explicat Iohannis. Şeful statului a dat asigurări că nu a uitat nici promisiunile făcute românilor în noiembrie 2014. „Pentru mine conduita promisă şi priorităţile asumate au rămas aceleaşi. Şi nu vor fi nici în continuare umbrite de efervescenţa politică sau de circumstanţe de moment”.
Au rămas doar vorbele
„Hai să facem o treabă între bărbaţi. Mâine să convocăm Parlamentul şi să dăm liber la toate cercetările şi arestările”, îi propunea Klaus Iohannis lui Victor Ponta, în noiembrie, anul trecut. Este una dintre replicile rămase celebre din timpul confruntărilor televizate dinaintea turului decisiv pentru alegerea preşedintelui. Doar că în ciuda unei aparente schimbări de atitu-dine din partea Parlamentului, lucrurile au revenit, în timp, la „normalitate”. Parlamentarii pentru care procurorii au cerut urmărirea penală sau arestarea preventivă au rămas cu imunitate, cele mai cunoscute cazuri fiind cele ale senatorului Dan Şova și premierului Victor Ponta. În faţa voturilor care i-au salvat pe bandă rulantă pe aleşii neamului de probleme cu legea, Klaus Iohannis s-a rezumat doar la reacţii palide şi de bun-simţ pe contul de Facebook.

Războiul rece dintre președintele Iohannis și premierul Victor Ponta pare să fi luat sfârșit. Ieri, Ponta și Iohannis s-au întâlnit la Cotroceni, iar primul-ministru a anunţat pe reţelele sociale că tema discuţiilor a reprezentat-o Republica Moldova. Este a doua întâlnire faţă în faţă dintre cei doi, după ce în luna august au discutat între patru ochi și problema Codului Fiscal. Ponta l-a și apărat pe Iohannis în scandalul veniturilor din chirii ale președintelui. „E doar o gogoașă”, a scris Ponta pe Facebook. „Este momentul unui consens politic și social real”, și-a explicat Iohannis noua abordare. Liviu Dragnea a transmis și el un mesaj de pace. „O pace politică nu poate să genereze decât dezvoltare”, a spus Dragnea.
 

×