x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cezar Preda vrea demiterea lui Claudiu Manda

Cezar Preda vrea demiterea lui Claudiu Manda

30 Noi 2017   •   16:57
Cezar Preda vrea demiterea lui Claudiu Manda

Deputatul PNL de Dâmboviţa Cezar Preda a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că va cere luni Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului demiterea preşedintelui Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Claudiu Manda, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu.

 

''I-am cerut public demisia. Luni am să fac o solicitare la Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în virtutea depăşirii atribuţiunilor de serviciu, să ceară demiterea domnului Manda. Eu cer demiterea din Parlament în Parlament, dar nu o să cer niciodată demisia unui militar de carieră, pe care îl poate judeca, pe de o parte, organele de cercetare penală, pe de altă parte Consiliul de Onoare, fiind militar, această cerere nu are ţintă un general, are ţintă SRI'', a spus Cezar Preda, membru al Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI.

Parlamentarul a explicat unele dintre atribuţiile comisiei, subliniind că aceasta nu poate cere demiterea unui general dintr-o structură administrativă.

''Comisia are următoarele obligaţii: în condiţiile în care se constată de către comisie încălcări ale legii este obligată să sesizeze organele penale; în condiţiile suspiciunilor cu privire la imixtiunea ofiţerilor de informaţii în Justiţie, comisia este obligată să informeze CSM-ul, să ceară analiza CSM-ului; în condiţiile în care comisia constată suspiciuni sau multe alegaţiuni cu privire la legalitatea hotărârilor CSAT, comisia este obligată prin lege să informeze preşedintele României, ca şef al CSAT; în condiţiile în care comisia constată că execuţia bugetară a SRI nu este făcută conform legii sau are suspiciuni, trebuie să informeze Curtea de Conturi; în condiţiile în care achiziţiile publice făcute de SRI nasc suspiciuni reclamate la comisie, comisia e obligată să informeze ANRMAP. V-am spus exact care sunt atribuţiunile comisiei. Stop. Comisia nu poate să ceară demiterea unui general dintr-o structură administrativă. SRI este subordonat CSAT'', a precizat Cezar Preda, citat de agerpres.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi că s-a hotărât, în cadrul comisiei, să fie transmisă o adresă către Serviciul Român de Informaţii în care să fie solicitată "analiza şi decizia privind eliberarea din funcţia de secretar general" a lui Dumitru Dumbravă.

×