x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chiolhanul lui Băse’ la “Regina” registrelor de stare civilă

Chiolhanul lui Băse’ la “Regina” registrelor de stare civilă

de Dan Constantin    |    10 Feb 2014   •   20:23
Chiolhanul lui Băse’ la “Regina” registrelor de stare civilă
Sursa foto: MIRCEA ROSCA / AGERPRES FOTO

Turneul lui Băsescu la Cluj pentru lansarea Fundaţiei Populare s-a terminat, vorba lui Blaga, într-o fundătură de partid. După “succesul” adunării în sala umplută cu activiştii lui Boc, Băsescu a fost dus la distracţie. Într-un loc sigur, fără intruşi, alături de fidelii cei mai fideli, vizaţi de Udrea Elena. Evident, la o cârciumă cu pretenţii, numită pompos “Domeniul regilor”, din comuna Ciurila.
Pe un drum cu hârtoape, sub rafalele de ploaie, Udrea, Boc, Ariton, Falcă, Preda-Fundaţie şi alţi popularo-băsişti de frunte au intrat în proprietatea retrasă de la şoseaua spre Turda, din comuna Ciurila, la pensiunea de (doar) trei stele.
Cârciuma este în proprietatea unui SRL din Cluj, Tipoavias, administrator fiind Elena Buda. Tipoavias, proprietară peste “Domeniul regilor” din republică, a scos bani cu găleata dintr-o mare acţiune care nu a servit la nimic: a tipărit, în perioada guvernului Boc, cărţile de alegător. Dar şi registre de stare civilă şi cărţi provizii de identitate. Milioane care, iată, servesc şi la ridicarea unei cârciumi la Ciurila, mândria locului, unde poate fi găzduit un chiolhan de partid şi de stat în onoarea lui Băsescu.

Băsescu s-a hodinit în stilul caracteristic, la un şpriţ prelung cu prietenii lui de suflet. După oboseala acumulată duminică pentru lansarea la Cluj a Fundaţiei Populare, s-a găsit un loc mai retras, unde să “ne simtem bine” alături de preşedintele nostru. Gazdele de la Cluj au găsit că “Domeniul regilor” este nimerit să găzduiască un chiolhan la care să se cimenteze marea înţelegere politică al cărei rezultat a fost “capturarea” lui Boc în rândurile fundăturii PMP. “Regii” erau Băsescu şi Udrea, iar camarila o formau pedeleii fugiţi din trupa lui Blaga sau consilieri de stat trimişi de la Cotroceni în munca de partid.

Gazda bună din Ciurila pentru Băsescu
Scopul a fost atins: masă bună, ardelenească, vin alb sec, taraf şi toate cele trebuincioase pentru o “relaxare” de trei ore. Cine a vrut a mers şi la piscina de 14x6, ocolită de Boc, din cauza adâncimii de 1,70. Ziariştii au fost ţinuţi la distanţă, incinta “regalităţii” din Ciurila fiind exclusiv rezervată evenimentului politico-gastronomico-bahic. “Domeniul” aparţine unui SRL din Cluj, Tipoavias, administrat de Elena Buda. Întâmplător sau nu, şeful organizaţiei PDL din Cluj este Daniel Buda. Simplă coincidenţă... ideologică?

Pensiune şi tipografie
Dezvoltarea afacerii doamnei Buda este strâns legată de guvernarea Boc. Pensiunea din Ciurila a înflorit cu fonduri SAPARD, dar propteaua de bază a sereleului condus de doamna Buda, ajunsă gazda prezidentului, este tipografia din Cluj. O afacere care a “trimis” în buzunarele a milioane de români un act absolut inutil: cartea de alegător. Această mare acţiune naţională, de a pune ordine în alegerile din România, nu a servit la nimic; acest act împărţit obligatoriu, şi plătit de fiecare cetăţean care îşi face sau preschimbă cartea de identitate. Cartonaşul inutil a îmbogăţit însă tipografiile care au prins contractele pentru realizarea cărţii de alegător. Bani mulţi au venit tipografiei şi din comenzile pentru registrele de stare civilă şi a cărţilor de identitate provizorii. Aşa că de la vii la morţi, trecând prin alegeri, divorţuri, cununii, toţi românii au o legătură cu afacerea doamnei Buda, suportul pe hârtie al actelor de identitate.

Preţuri la “regi”
“Domeniul regilor” din Ciurila îmbie turiştii cu paturi confortabile, saună, fiind, cum zice prospectul, “ideală pentru cei care sunt în tranzit sau în interes de serviciu în zona Clujului”. O cină romantică, de Ziua Îndrăgostiţilor, plus noaptea de cazare este doar 300 de lei. Domnul Băsescu şi Elena Udrea, plus cei care s-au îndrăgostit subit sau la comandă de Fundaţia “Mişcarea Populară” şi partidul aferent PMP, au testat oferta, au simţit duminică, în cele trei ore petrecute acolo, cum s-au fructificat fondurile europene şi profiturile din cartea de alegător, tipărite de buna lor gazdă.
În anul 2011, Tipoavias SRL a prestat pentru DEPABD (Direcţia Evidenţa Populaţiei din Ministerul de Interne) la greu. Pentru 2 lei bucata au fost tipărite în valoare de 40.000 lei cărţile de identitate provizorii. Pentru cărţile de alegător a mai primit 300.000 de lei. Nimic din starea civilă nu se mişcă fără un ajutor de la Tipoavias, care furniza registrele de acte pentru starea civilă pentru alţi 260.000 de lei. Şi tot aşa.

Supărare mare după “epoca Boc”
Drept este că aceste contracte nu au picat din cer. Doamna Buda s-a bătut ca o leoaică să câştige licitaţiile. A contestat şi a câştigat litigiul cu DEPABD la Consiliul pentru soluţionarea contestaţ iilor. Cu folos mare. Lanţul iubirii s-a rupt când a căzut Boc din scaunul de premier. În 2013, “răii” de la Interne îi anulează doamnei Buda contractul pentru achiziţia de carnete de certificate de stare civilă şi carnetele de cărţi de identitate proprii.
În rezervaţia “regilor”, regina cărţilor de identitate şi a actelor de stare civilă s-a achitat faţă de cei care i-au adus prosperitatea. Speră într-o întoarcere la putere a binefăcătorilor
ei, aşa cum a promis Băsescu: în 2016, iar la guvernare!



×