x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş: Majoritatea politică actuală şi-a pierdut legitimitatea

Cioloş: Majoritatea politică actuală şi-a pierdut legitimitatea

28 Iun 2018   •   06:36
Cioloş: Majoritatea politică actuală şi-a pierdut legitimitatea

Fostul premier Dacian Cioloş a afirmat, miercuri seară, la Ploieşti, că nu este suficient ca Guvernul Dăncilă să pice, ci este nevoie de alegeri anticipate pentru că majoritatea politică actuală şi-a pierdut legitimitatea.

 

"Eu cred că ar trebui nu doar ca guvernul acesta să pice, ci am avea nevoie de alegeri anticipate, pentru că situaţia în care s-a ajuns, inclusiv politic, face că majoritatea politică actuală, cu liderii actuali, şi-au pierdut legitimitatea. (...) Ei spun că au legitimitate pentru că au câştigat asta prin vot. Păi, au venit cu un program de guvernare pe care nu l-au respectat până acum. (...) De asta eu cred că, dacă gândim sănătos din punctul de vedere al democraţiei din România, ar trebui acum nu doar să pice Guvernul, ci să avem şi alegeri anticipate şi cei care spun că au legitimitatea şi că ei pot să conducă, să dovedească că au încrederea electoratului după un an de proteste. Dar în primul rând e clar că guvernul ăsta aşa cum e el structurat, de la vârf, de la primul ministru, până la ultimul ministru cu mici, foarte mici excepţii, sunt oameni incompetenţi pe domeniul lor (...) şi atunci ar fi firesc să plece", a spus Cioloş la o dezbatere organizată de Platforma România 100 şi RO 100 Ploieşti.

Acesta şi-a exprimat speranţa că o nouă moţiune de cenzură va fi depusă în toamnă, precizând că, din punctul său de vedere, există o majoritate în Parlament care realizează faptul că actualul Guvern este "nociv", însă este nevoie de "înţelepciune şi inteligenţă" pentru a pune la masă această majoritate.

"Eu cred că, în momentul de faţă, există în Parlament o majoritate de parlamentari care realizează faptul că guvernul acesta e nociv şi pentru România şi pentru partidele politice, nu doar cele din opoziţie, dar inclusiv cele de la putere. Deci, eu cred că există în momentul de faţă o majoritate de genul acesta, cred că mai trebuie înţelepciunea, inteligenţa pentru a pune la masă această majoritate, chiar dacă asta nu e o soluţie pe termen lung, e o soluţie pe termen scurt pentru ca guvernul ăsta să plece pentru că guvernul ăsta (...) chiar face rău prin lipsă de competenţă, prin indiferenţă, prin teama de a face anumite lucruri sau prin orientarea de a face anumite lucruri doar pentru a servi interesele unora dintre liderii politici, fac rău României şi fac rău inclusiv partidului care susţine guvernul respectiv. Deci, eu sper ca în lunile următoare, în toamnă, să mai existe pe masă o moţiune de cenzură şi să se găsească o altă soluţie. (...) Nu a trecut astăzi moţiunea pentru că probabil nu a fost înţelepciunea asta, abilitatea de a aduna majoritatea aia a celor care realizează că lucrurile nu merg în direcţia bună. Eu sper să existe în lunile următoare, după vacanţa de vară", a afirmat Cioloş.

Fostul premier a criticat faptul că persoane cu dosare penale fac modificări la legile justiţiei, dar şi "degringolada" din domeniul economic, spunând că, pentru a respecta unele măsuri din programul de guvernare, cei aflaţi la putere "au aruncat în aer stabilitatea monetară, stabilitatea bugetară".

"Oricât ai vrea şi ai spune că poate mai sunt nişte modificări de făcut în legile justiţiei, mai sunt nişte lucruri de ameliorat că nu toate instituţiile din justiţie funcţionează perfect, dar nu oamenii ăştia care sunt în conflict de interese pentru că au ei dosare penale, ei nu au credibilitatea şi legitimitatea să facă modificările respective. Ca să nu mai vorbim de domeniul economic unde e o degringoladă totală şi ştiu ce spun pentru că creşterea economică pe care o vedem în momentul de faţă e una inerţială, e pentru că s-au luat nişte măsuri în trecut şi asta arată că România are un potenţial. (...) Deci, toate datele astea economice rată că suntem într-o situaţie foarte dificilă, catastrofală din punctul ăsta de vedere şi că ne consumăm inutil resursele pe care le avem, care nu sunt ale guvernului sau ale vreunui partid.
Sunt ale României. Ei sunt puşi acolo să le gestioneze şi atunci când nu mai ai legitimitate să faci lucru acesta, când ai dovedit deja cu al treilea guvern că nu eşti capabil să faci lucrul ăsta, pui pixul jos şi te duci acasă", a mai spus Cioloş. AGERPRES

×