x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cioloş, nemulţumit că nu au fost eliminate vizele turistice canadiene

Cioloş, nemulţumit că nu au fost eliminate vizele turistice canadiene

06 Mai 2016   •   11:56
Cioloş, nemulţumit că nu au fost eliminate vizele turistice canadiene

România va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie, după ce Canada, care şi-a luat un angajament vizavi de eliminarea vizelor turistice pentru România şi Bulgaria, nu l-a respectat, a declarat, vineri, premierul Dacian Cioloş.

Cioloş a vorbit despre situaţia vizelor impuse României de către Canada şi Statele Unite, precizând că sunt două situaţii diferite.

"Cu Canada am finalizat deja negocierile şi în momentul în care s-au finalizat negocierile a fost un agreement cu Canada şi Canada şi-a luat un angajament inclusiv vizavi de eliminarea vizelor turistice pentru România şi Bulgaria, cu angajamentul - dacă ţin eu bine minte - ca până la momentul ratificării tratatului de liber schimb cuprinzător şi aprofundat această problemă să fie rezolvată şi cu regret constat că nu suntem în situaţia respectivă", a spus Dacian Cioloş, răspunzând unei întrebări la forumul de dezbateri Eurosfat.

Prim-ministrul a precizat că a discutat în acest sens cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmström.

"Şi aici am spus-o foarte ferm, am avut o discuţie şi cu preşedintele Juncker, şi cu comisara Malmström, care nu e direct responsabilă de chestiunea vizelor, pentru că ea negociază tratatele comerciale, dar a fost o înţelegere cu Canada şi eu, ca prim-ministru al unui stat membru, consider că Uniunea Europeană şi Comisia Europeană, care reprezintă Uniunea Europeană, trebuie să fie foarte fermă în relaţia cu Canada pentru ca partenerii noştri să-şi respecte angajamentele", a explicat Dacian Cioloş.

Premierul a atras atenţia că România va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru ca angajamentul să fie respectat.

"Şi chiar dacă nu există o legătură formală între chestiunea vizelor şi chestiunea ratificării şi adoptării acestui tratat de liber schimb, am transmis deja la Bruxelles că România va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a convinge şi Canada şi Comisia Europeană că nişte angajamente trebuie respectate şi că România şi Bulgaria trebuie să fie tratate şi de Comisia Europeană ca orice alt stat membru atunci când e vorba de susţinerea intereselor României, care trebuie să fie şi interesele Uniunii Europene. Deci, da, România şi eu, ca prim-ministru, vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie, sper să nu fie cazul", a adăugat Cioloş.

Şeful Guvernului a dat asigurări că autorităţile de la Bucureşti sunt în discuţii intense cu Canada, cu Guvernul canadian pentru a fi găsite soluţii.

"Se evocă încă anumite subiecte şi anumite teme tehnice. Eu consider şi Guvernul României consideră că atât timp cât Comisia Europeană a afirmat deja că România e pregătită să adere la Schengen din punct de vedere tehnic, deci protecţia la frontieră, chestiunile legate de migraţie sunt sub control din punct de vedere tehnic, nu ar trebui să existe alte argumente şi alte motivaţii tehnice care să întârzie această decizie în Canada, care e una politică. Şi eu sper şi aproape că aş spune că sunt convins că vom găsi o soluţie şi că vom găsi înţelegere la această chestiune, care, încă o dată, e vorba de un angajament pe care Canada l-a luat acum câţiva ani", a mai spus Dacian Cioloş.

În ceea ce priveşte SUA, premierul a arătat că situaţia este diferită.

"Cu Statele Unite e altceva. Tratatul comercial şi de liber schimb este încă în negociere. România face eforturi pentru a îndeplini condiţiile pentru Visa Waiver, deci eu sper ca şi acolo lucrurile să progreseze. Dar eu ştiu că pe acest subiect legat de Canada asta (...) e poziţia Guvernului. Ştiu că şi europarlamentarii români sunt foarte activi din acest punct de vedere şi vom rămâne foarte activi până la capăt, pentru că e vorba de un drept pe care îl avem în calitate de stat membru, nu cerem un favor", a mai afirmat Dacian Cioloş. AGERPRES

×