x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş pune ţara la cale pentru a prelua şefia PNL

Cioloş pune ţara la cale pentru a prelua şefia PNL

de Marius Gîrlașiu    |    08 Mar 2017   •   08:53
Cioloş pune ţara la cale pentru a prelua şefia PNL
Sursa foto: GrigorePopescu

Fostul premier Dacian Cioloş a fost surprins, ieri dimineaţă, punând ţara la cale alături de fostul secretar general al PNL, Ilie Bolojan. Întâlnirea de taină a avut loc la o patiserie de lux din Capitală, iar surse politice din anturajul liberalilor susţin că primarul din Oradea încearcă să intermedieze transferul lui Cioloş în PNL înainte de Congres. Partidul nu vede însă cu ochi buni varianta Dacian Cioloş, astfel că tensiunile ar putea exploda în prag de alegeri.

 

Deşi liberalii i-au pus în cârcă înfrângerea usturătoare suferită la alegerile parlamentare, Dacian Cioloş pare să nu fi renunţat complet la gândul de a prelua şefia PNL. Fostul premier s-a întâlnit ieri “la o cafea” cu primarul din Oradea, Ilie Bolojan, unul dintre oamenii aflaţi în cărţi să candideze la Congresul decisiv pentru soarta partidului din data de 17 iunie. Fostul secretar general al PNL nu ar agreea însă ideea de a candida la şefie, după experienţa avută la centru anul trecut, şi ar încerca să-l transfere pe Dacian Cioloş în partid, în ciuda opoziţiei unor facţiuni importante din Modrogan. Bolojan se bucură însă de sprijinul unor filiale influente din Ardeal, dar şi al Alinei Gorghiu, semn că Cioloş ar putea găsi “derogare” de la partid. De altfel, luna trecută au apărut informaţii că Cioloş a încercat să se încrie în PNL chiar cu ajutorul prietenului Bolojan, printr-o adeziune la filiala din Oradea, însă mutarea a fost contramandată strategic. Cioloş a anunţat ulterior că are trei opţiuni pentru viitorul său politic: fie se va înscrie într-un partid existent, fie va înfiinţa propriul partid, fie se va implica în politică prin ONG-ul pe care l-a fondat. Zilele trecute, un român i-a scris pe Facebook fostului premier, cerându-i să îşi facă propriul partid pentru viitoarele alegeri. “Puţină răbdare...”, a răspuns Cioloş, lăsând loc unor interpretări. După şedinţa de luni a liberalilor, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a lăsat deschisă uşa partidului, susţinând că Dacian Cioloş “ar fi binevenit în partid”. Liberalii i-ar fi transmis, neoficial, fostului premier că se poate înscrie în partid, fără să emită deocamdată pretenţii la tron. Propunerea ar fi ca Cioloş să înceapă de la munca de jos, fără să candideze la Congres. Weekend-ul trecut, în şedinţa CNC, noul secretar general interimar al PNL, Cristian Buşoi, i-a îndemnat pe liberali să nu mai aştepte “liderul providenţial”, afirmând că noul şef trebuie ales din interiorul formaţiunii. În trecut, atât Ludovic Orban, cât şi Mihai Voicu i-au reproşat lui Cioloş că “nu a dat nimic înapoi partidului”, acuzându-l pe fostul premier că nu s-a implicat în campanie pentru a ajuta partidul. În plus, revenirea scenariului Cioloş ar fi văzută în Modrogan ca o implicare directă a preşedintelui Klaus Iohannis în destinul partidului înainte de Congres. Mai mulţi liberali chiar i-au transmis public preşedintelui “să stea departe” de alegerile din PNL dacă vrea să aibă în spate un partid puternic pentru a obţine al doilea mandat la Cotroceni după alegerile din 2019.

 

Mai mulţi liberali i-au reproşat lui Dacian Cioloş atitudinea pasivă din timpul campaniei electorale

Cristian Buşoi, secretar general PNL: Dacă exista un Ionel Brătianu în acest moment în PNL s-ar fi văzut. Sunt însă politicieni cu experienţă şi capacitate de organizare în partid şi trebuie să ne bazăm pe ce avem. Să aşteptăm un lider providenţial nu face bine.

×
Subiecte în articol: dacian ciolos