x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ciprian Nica (PSD): “Ne-au tras-o pe la spate!”

Ciprian Nica (PSD): “Ne-au tras-o pe la spate!”

de Marius Gîrlașiu    |    24 Mai 2016   •   17:40
Ciprian Nica (PSD): “Ne-au tras-o pe la spate!”

Modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă ar putea fi pretextul pentru o moţiune de cenzură la adresa Guvernului condus de Dacian Cioloş, după alegerile locale. Liderul PSD Liviu Dragnea a dezvăluit recent că social-democraţii se gândesc serios să trântească Executivul “dacă acţiunea guvernamentală va deveni foarte periculoasă”. Parlamentul a reacţionat violent după ordonanţa Guvernului, iar aleşii vor să-şi întrerupă vacanţa pentru a tranşa în regim de urgenţă problema Codurilor penale. “O moţiune de cenzură are şanse să treacă”, ameninţă vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Ciprian Nica.

Parlamentarii au criticat în termeni duri ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Codul penal şi Codul de procedură penală în plină campanie electorală. “Păi ce să spun? Hai să fiu corect. Noi suntem în campanie acum şi ne-au tras-o pe la spate cu ordonanţa asta. Am văzut nişte modificări de nu pot să le înţeleg. Cred că e cazul Parlamentul şi alţii să ne trezim. Este un atac la adresa democraţiei asta, înseamnă că se evită Parlamentul”, a comentat pentru Jurnalul Naţional vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Ciprian Nica. Oficial, Guvernul a motivat că modificările codurilor penale erau necesare pentru a pune cele două Coduri în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi unele directive UE. Deputatul PSD susţine că Parlamentul ar putea adopta, în replică, proiectele de modificare a codurilor penale care zac în sertarele celor două camere încă din vara lui 2014. “Când avem iniţiative ale colegilor parlamentari, că este legal şi constituţional să aibă iniţiative, ne sare o parte a presei în cap şi alţii plătiţi de la Bruxelles şi spun că Parlamentul vine cu intervenţii năstruşnice. Acum n-ar trebui să le dăm drumul?”, a ameninţat voalat social-democratul. Mai mult, aleşii se gândesc să se întoarcă de urgenţă din vacanţa prilejuită de campania pentru alegerile locale pentru a trânti în Parlament ordonanţa Executivului. “De unde se explică urgenţa când ele au ieşit din uz de nu ştiu când? Unde se explică urgenţa? Nu cumva nu este constituţional nici acum? Au profitat de contextul ăsta cu campania şi acum, părerea mea, să ne convoace săptămâna viitoare să începem lucrul. Ce să facem? Să vină în regim de urgenţă în Parlament şi vedem ce facem”, a fost reacţia virulentă a deputatului Ciprian Nica.

Abia aşteptau ocazia

“Am fost întrebat dacă dăm jos Guvernul, dacă introducem moţiune de cenzură sau nu. Am spus-o şi vă spun: şansele sunt 50%-50%. Se apropie cu paşi repezi de asta. Am vorbit şi cu domnul Tăriceanu lucrul acesta, dacă acţiunea guvernamentală va deveni foarte periculoasă, adică dacă va produce efecte foarte rele, o să luăm o decizie”, ameninţa zilele trecute liderul PSD Liviu Dragnea. La rândul lui, preşedintele Senatului, C.P. Tăriceanu, a criticat în termeni duri decizia Guvernului de a modifica prin Ordonanţă de urgenţă Codurile Penale. Liderul ALDE a anunţat că în actualul context o moţiune de cenzură ar putea deveni realitate după alegerile locale din 5 iunie, atunci când senatorii şi deputaţii se vor întoarce din vacanţa prilejuită de campania electorală. "Ceea ce a făcut în momentul de faţă acest Guvern este inacceptabil. Au fost multe motive în ultima perioadă de sancţionare a Guvernului, de adoptare a unei moţiuni de cenzură. Stăm să ne gândim foarte serios. S-ar putea să fie reluată şi mai devreme discuţia, în luna iunie după încheierea campaniei", a reacţionat Tăriceanu. “Moţiunea simplă e doar un preambul. Vă asigur că în toamnă PSD va depune moţiunea de cenzură, pentru că ce ştie PSD mai bine să facă decât să tânjească după orice funcţie publică din România?”, a comentat co-preşedintele liberalilor, Alina Gorghiu, în momentul în care social-democraţii au depus moţiune simplă la adresa ministrului Agriculturii.

O moţiune de cenzură are şanse să treacă. Numai că ai garanţia că preşedintele va numi un premier din aripa majoritară? Păi nu va numi! A vrut <> şi Guvernul lui se vede. Părerea mea e că liderii trebuie să discute şi să analizeze. Ar trebui săptămâna viitoare să ne apucăm de treabă. Ciprian Nica, deputat PSD

Aproximativ 30 dintre modificări au vizat transpunerea în Codurile penale a cinci directive UE, în timp ce alte 50 au venit ca urmare a unor decizii de neconstituţionalitate ale CCR, a explicat oficial Guvernul Cioloş

×