x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comemorarea la -10 grade Celsius

Comemorarea la -10 grade Celsius

27 Ian 2005   •   00:00

Pe un ger de -10 grade Celsius, 47 de sefi de state si alte oficialitati - printre care si presedintele Traian Basescu - au participat ieri dupa-amiaza la manifestarile comemorative consacrate aniversarii a 60 de ani de la eliberarea lagarului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau.

MONICA IORDACHE - Birkenau

IN MEMORIAM. Pe locul fostului lagar ieri au fost presarate candele pentru victimele Holocaustului
In fata Monumentului Victimelor Fascismului amplasat in fostul lagar nazist, denumit si Fabrica Mortii, s-au asezat, sub ninsoare, in rand cu oficialitatile, si aproximativ 2.000 de supravietuitori ai ororilor naziste. Au urmarit discursurile si aprinderea de candele asezati pe scaune si inveliti in paturi. Ceremonia a fost deschisa de sunetul de sirena al unui tren care amintea de trenurile ce aduceau deportati la Auschwitz si inchisa de sunetul unui shofar, un instrument traditional evreiesc. Sinele de tren au fost marcate pe toata lungimea lor de candele aprinse, iar langa monument au ars adevarate torte.

Printre cei care au participat la manifestarile comemorative s-au aflat presedintele rus Vladimir Putin, proaspatul presedinte ucrainean Viktor Iuscenko, ai carui parinti au murit la Auschwitz, si presedintele israelian Moshe Katzav.

Conform istoricilor, victimele lagarului de la Auschwitz-Birkenau sunt de pana la doua milioane de persoane, majoritatea evrei.

SECURITATE. Din cauza numarului mare de sefi de state, masurile de securitate luate de autoritati au fost drastice. Au fost mobilizati 3.000 de politisti, drumul dintre Cracovia si Auschwitz a fost blocat, putand circula doar masinile oficiale, iar la intrarea in lagar au fost formate cozi imense, atat de catre ziaristi, cat si de catre supravietuitori, care asteptau controlul de securitate pentru a fi lasati inautru.

MESAJE
In cadrul ceremoniei de la Auschwitz a fost citit un mesaj al Papei Ioan Paul al II-lea, dar si al eliberatorului sovietic al lagarului. "Nu trebuie sa permitem in nici o parte a lumii sa aiba loc din nou astfel de atrocitati", a spus intr-un mesaj video Anatoli Sapiro. Eliberatorul sovietic al lagarului are 92 de ani si nu s-a putut deplasa din SUA la Cracovia.
×
Subiecte în articol: politic