x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică „Comisia 2009” vrea două răspunsuri de la Kovesi

„Comisia 2009” vrea două răspunsuri de la Kovesi

de Sînziana Duţă    |    28 Iul 2017   •   08:50
„Comisia 2009” vrea două răspunsuri de la Kovesi
Sursa foto: Adrian Manolache

Comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a decis să trimită noi scrisori procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, și procurorului general Augustin Lazăr. Luni, coaliția de guvernare PSD-ALDE urmează să decidă dacă va sesiza CCR după refuzul procurorului general de a pune la dispoziția comisiei dosarul care vizează sufrageria Genera­lului Oprea.

După două refuzuri ale șefei DNA de a se prezenta la audieri, comisia înființată în urma dezvăluirilor jurnalistului Dan Andronic îi solicită Laurei Kovesi să răspundă în scris dacă a participat la cina organizată la Gabriel Oprea, iar dacă da, cu ce scop. De asemenea, procurorul general, Augustin Lazăr va primi și el o scrisoare de la Parlament în care i se solicită din nou să pună la dispoziția lor copia dosarului referitor la confruntarea electorală dintre Traian Băsescu și Mircea Geoană din 2009. Președintele comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea, a declarat că împreună cu președintele PSD, Liviu Dragnea, au stabilit că vor discuta în viitoarea ședință a coali­ției de guvernare dacă vor sesiza Curtea Constituțională cu privire la un conflict juridic între Parlament și Parchetul condus de Augustin Lazăr. „Am decis să avem în vedere o sesizare a preşedinţilor celor două Camere pentru că aceştia au prero­gativele pentru a sesiza CCR cu un eventual conf lict juridic de natură constituţională”, a explicat Oana Florea. Pentru a se asigura că social-democrații înțeleg de ce este necesară sesizarea CCR, președintele comisiei de anchetă va participa la ședința coal iției PSD-ALDE. „Voi fi acolo, voi susţine argumentat, juridic, faptul că ne aflăm în situaţia de fapt ca cele două instituţii să se afle într-un conflict de natură constituţională. Eu cred că o decizie a CCR ar aduce lumină în acest aspect şi ar fi folo­sitoare şi pe viitor”, a spus Oana Florea. În plus, comisia de anchetă ia în considerare să solicite de la MAE și SRI informații cu privire la prezența lui George Maior și a lui Florin Coldea în sufrageria Generalului Oprea î n noaptea alegerilor prezidențiale din 2009.

Procurorul general nu cedează

Augustin Lazăr respinge criticile formulate de Comisia de anchetă privind alegerile din 2009 și dă de înțeles că nu va trimite la Parlament actele solicitate pentru că decizia Curții Constituționale din luna iunie prevede că „activitatea unei comisii de anchetă nu are nicio tangență cu o anchetă judiciară”.
 

Ministerul Public este preocupat de respectarea principiului cooperării loiale între instituțiile și autoritățile statului și nu are intenția de a sfida alte instituții, în pofida speculațiilor sau inter­pretărilor emoționale lansate în spațiul public. Augustin Lazăr

 

Laura Codruța Kovesi a solicitat un punct de vedere și așteaptă răspunsul CSM în ceea ce privește invitația adresată de Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009

×