x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia Juridică din Senat propune respingerea reexaminării legii alegerilor parlamentare

Comisia Juridică din Senat propune respingerea reexaminării legii alegerilor parlamentare

de Ion Alexandru    |    11 Noi 2020   •   10:11
Comisia Juridică din Senat propune respingerea reexaminării legii alegerilor parlamentare

Situația convocării alegerilor parlamentare pentru data de 6 decembrie se complică. Așa cum „Jurnalul” a arătat, în ediția de ieri, Comisia Juridică a Senatului s-a întrunit, adoptând un raport de respingere a cererii de reexaminare formulată de președintele Klaus Iohannis cu privire la legea care dă dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor legislative. Ședința a fost convocată și prezidată de senatorul Șerban Nicolae, contestat însă de PNL, care susține că a condus lucrările ilegal, întrucât nu mai este membru PSD. Teoretic, cererea de reexaminare urmează să fie supusă, astăzi, votului plenului Senatului, aceasta aflându-se la punctul 9 de pe ordinea de zi.

 

Luni, Biroul Permanent al Senatului a reușit să adune cvorumul necesar pentru a putea transmite la comisii cererea de reexaminare cu privire la legea privind dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. Ieri dimineață, Comisia Juridică a Senatului a fost convocată la lucrări, în sistem  on-line, pentru ora 10.30, de către președintele entității, senatorul Șerban Nicolae. Imediat însă senatoarea PNL Iulia Scântei a scris pe contul său de socializare că Șerban Nicolae nu avea dreptul legal să convoace sau să conducă lucrările Comisiei Juridice, „Șerban Nicolae este în continuare președintele acestei comisii, deși nu mai este membru PSD și, prin urmare, ședința a fost convocată în mod abuziv și nelegal”, arată senatoarea.

Lucrurile s-au precipitat și mai mult, după ce, deși își anunțaseră prezența, membrii de la PNL, USR, UDMR și PMP au ieșit de pe dispozitivele on-line, în semn de protest. Iar raportul de respingere a cererii de reexaminare înaintată de președintele Klaus Iohannis a fost adoptat de parlamentarii PSD, membri în Comisia Juridică. 

 

Proiectul, pe poziția 9 a ordinii de zi din plen

 

Legea supusă reexaminării reglementează că Parlamentul stabilește data alegerilor generale, și nu Guvernul. Cererea de reexaminare și raportul de respingere se află înscrise pe poziția a noua a ordinii de zi a ședinței de astăzi a plenului Senatului. Dezbaterea se află în procedură de urgență, conform tabelului publicat pe site-ul instituției. 

Deputatul Liviu Pleșoianu, demisionat, ca și Șerban Nicolae, din PSD, scrie că „pentru a amâna alegerile din 6 decembrie, Șerban a reușit să țină ședința comisiei juridice azi și a obținut raport! Mâine (astăzi – n.red.), în plenul Senatului, poate să treacă fără probleme legea care oprește scrutinul mortuar! Tot mâine (astăzi – n.red.), poate să treacă și de Camera Deputaților tot fără probleme! Evident, Partidul Neomenesc Letal (PNL) îl amenință pe Șerban Nicolae cu DNA-ul pentru că se luptă pentru viața și sănătatea românilor!”.

 

Șerban Nicolae, contestat de PNL, USR, UDMR și PMP pentru că a convocat lucrările Comisiei. Senatorul și-ar fi pierdut calitatea de președinte, după ce a demisionat din PSD

 

 

 

×
Subiecte în articol: serban nicolae