x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Comisia lui Dragnea, cu ochii pe Guvernul Grindeanu

Comisia lui Dragnea, cu ochii pe Guvernul Grindeanu

de Marius Gîrlașiu    |    28 Feb 2017   •   17:25
Comisia lui Dragnea, cu ochii pe Guvernul Grindeanu

Liviu Dragnea s-a ţinut de cuvânt şi a înfiinţat la nivelul PSD o comisie de monitorizare a activităţii Guvernului condus de Sorin Grindeanu. Liderul social-democrat este cel care conduce această structură din Kiseleff, din care mai fac parte primarul general al Capitalei, Gabriela Firea şi liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae.

 

Cum Legea 90/2001 le interzice persoanelor condamnate penal să facă parte din Executiv, Liviu Dragnea s-a văzut nevoit să renunţe pentru moment la visul de a ocupa fotoliul de prim-ministru. Va monitoriza însă la sânge activitatea Guvernului printr-o suprastructură înfiinţată la nivel de partid. Este vorba despre o comisie de supraveghere a Cabinetului Grindeanu, cu rolul de a contabiliza realizarea obiectivelor asumate prin programul de guvernare.

Comisia în cauză se află sub comanda directă a preşedintelui Liviu Dragnea, iar din aceasta mai fac parte senatorii Şerban Nicolae şi Mihai Fifor, secretarul general Marian Neacşu, primarul Capitalei Gabriela Firea, europarlamentarul Viorica Dăncilă şi deputaţii Leonardo Badea, Doina Pană, Iulian Iancu şi Florin Buicu. Noul purtător de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, dă asigurări că forul suprem din Kiseleff nu intervine în deciziile Executivului, iar premierul şi echipa sa “au libertate totală” de decizie în Guvern.

„Comisia nu intervine în activitatea guvernamentală, nu face analize şi nu dă dispoziţii privind modul în care se iau deciziile în guvernul României. Nu amestecăm lucrurile. Comisia nu ia decizii politice. Este doar o echipă de monitorizare şi analiză. Deciziile politice se iau în forurile de conducere a partidului”, a explicat Dobre.

 

Partidul se plânge de proteste

Comisia în cauză a realizat deja un prim raport asupra Guvernului Grindeanu, iar evaluarea partidului arată că până acum au fost îndeplinite un număr de 38 din cele 54 de promisiuni asumate pentru primul trimestru din 2017.

„Asta înseamnă că avem peste 70% procent de realizare. Este un rezultat foarte bun şi asta arată că guvernul a reuşit să ţină pasul cu calendarul de implementare pe care şi l-a propus”, spun reprezentanţii PSD.

Dobre a acuzat însă “presiunile la care guvernul a fost supus în urma Ordonanţei 13”, care ar fi răpit “o bună parte din timpul primului ministru”. Curtea Constituţională va dezbate marţea viitoare, pe 7 martie, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, cu privire la articolul 2 din Legea 90/2001 care le interzice condamnaţilor să facă parte din Guvern.

Liviu Dragnea ar putea pretinde funcţia de prim-ministru în cazul în care judecătorii CCR vor admite excepţia de neconstituţionalitate formulată de Avocatul Poporului în privinţa Legii 90/2001

Liviu Dragnea nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de se afla în capul mesei la Palatul Victoria

×