x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Pregătiri de război în Kiseleff

Pregătiri de război în Kiseleff

de Robert Kiss    |    16 Feb 2017   •   13:30
Pregătiri de război în Kiseleff
Sursa foto: DIANA OROS

Deși atât Liviu Dragnea cât și premierul Sorin Grindeanu vorbesc public despre o relație normală, situaţia din culise este cu totul alta. După ce a preluat iniţiativa deciziilor în Guvern și a dat un semnal clar de „independenţă”, Sorin Grindeanu testează apele și în interiorul partidului. Relația dintre cei doi lideri este tensionată, surse din PSD considerându-l pe Grindeanu „scăpat de sub control”.

 

Momentul de ruptură dintre Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea a apărut în clipa în care premierul a decis abrogarea Ordonanței 13 peste capul șefului de partid. Aflând despre planurile premierului, liderul PSD s-a decis să facă el anunțul oficial, însă premierul i-a luat-o înainte şi a decis să vină la Guvern pentru a comunica decizia de abrogare. De asemenea, decizia de a îl forța pe ministrul Justiției să demisioneze i-a aparținut tot premierului, deși Liviu Dragnea și-ar fi dorit păstrarea lui Iordache în Guvern. Dacă până atunci Sorin Grindeanu părea o simplă marionetă în mâinile lui Liviu Dragnea, premierul a simțit slăbiciunea partidului și a liderului său pentru a face propriu joc. Inclusiv ultimele numiri din eșalonul doi al Guvernului arată că deciziile îi aparțin premierului și nu coaliției. Grindeanu și-a numit în guvern apropiați precum Marius Nica (fost coleg în guvernul Ponta) sau Florin Baranga, fostul său șef de cabinet. De asemenea, dacă imediat după instalarea guvernului, toate deciziile păreau a fi la Liviu Dragnea, aliaţii din ALDE au cerut drepturi egale la masa discuțiilor. Astfel a apărut un regulament potrivit căruia toate deciziile coaliției se iau cu acordul și semnătura celor trei lideri: Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin.

 

Se naşte un nou pol de putere

Partidul a simțit ruptura dintre liderul care conducea cu mână de fier și premier și a reacționat natural. Vârf de lance a fost folosit primarul de la Iași, Mihai Chirica. Acesta a lansat atacuri repetate la adresa lui Liviu Dragnea și a cerut o schimbare de leadership la nivelul conducerii. Surse din PSD au vorbit chiar despre pregătirea unui puci anti-Dragnea, pe fondul conturării unui nou pol de putere în partid. Acestui pol sunt pregătiți să i se alăture nemulțumiții din partid, cei care nu au prins loc la masa negocierilor pentru actualul guvern sau liderii cu viziuni diferite față de Liviu Dragnea. În așteptare stau și cei considerați a fi oamenii lui Victor Ponta, unii dintre ei fiins nemulțumiți de modul în care au fost tratați de actualul lider din Kiseleff. Totuși, în ultimele zile, acest grup pare tot mai izolat. Dragnea a transmis un mesaj de forță în interiroul partidului, pregăteşte mazilirea lui Mihai Chirica și, la nevoie, îl poate izola în partid pe Sorin Grindeanu. Liderii din zona de Sud, cei cu o mare influență în PSD, sunt alături de președintele partidului și au început să transmită spre centru mesaje de susținere a conducerii și a liderului suprem.

 

Decizii și scenarii pentru CEx

Următorul Comitetul Executiv Național al PSD are scopul de a calma apele în partid. Este posibil ca CEx-ul să dea un nou vot de încredere guvernului și, cel mai probabil, să îl excludă pe primarul Iașului, Mihai Chirica. Există și varianta în care acesta să fie înlăturat doar din funcțiile deținute în partid, cea de vicepreședinte la nivel național și de președinte interimar al organizației Iași. Puțin probabil ca la CEx-ul PSD „puciștii” să se exprime, așteptând mai degraba jocurile viitoare. Tot la această ședință premierul Grindeanu trebuie să vină cu două propuneri de ministru, pentru Ministerul Justiției și pentru mediul de afaceri, însă surse din partid spun că este posibilă o remaniere mai amplă și poate chiar o schimbare a formulei guvernamentale. Social-democrații iau în calcul cooptarea UDMR la guvernare, mai ales dacă vor considera că președintele Klaus Iohannis vrea să respingă propunerea de la Justiție. În cazul în care UDMR va fi cooptat în guvern, ar fi nevoie de un nou vot de învestitiră în Parlament. În acest mod, coaliția ar ocoli procedura prin care Iohannis poate respinge varianta de ministru. De asemenea, un nou vot de încredere al Parlamentului îl poate așeza și pe Sorin Grindeanu „în banca lui”, sub presiunea votului parlamentar.

 

Liviu Dragnea este convins că în interiorul PSD există infiltraţi care joacă la două capete și răspund la comanda preşedintelui Klaus Iohannis.

×