x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Consumatorii energointensivi vor fi exceptaţi în proporţie de 40-85% de la plata certificatelor verzi

Consumatorii energointensivi vor fi exceptaţi în proporţie de 40-85% de la plata certificatelor verzi

de Agerpres    |    17 Apr 2014   •   21:27
Consumatorii energointensivi vor fi exceptaţi în proporţie de 40-85% de la plata certificatelor verzi

Proiectul de Hotărâre privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi a fost lansat joi în dezbatere publică, acesta precizând că exceptarea se va realiza diferenţiat, în funcţie de electro intensitatea operatorilor economici.

Astfel, exceptarea va fi de 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, de 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% şi de 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%, conform unui comunicat al Ministerului Economiei.

"Am elaborat acest proiect de Hotărâre la scurt timp după ce Comisia Europeană a făcut publice noile orientări în domeniu. Menţinerea competitivităţii industriei locale este un angajament asumat de Guvernul României deoarece activitatea companiilor energointensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat şi locurile de muncă create. Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numără: punerea în aplicare a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice; menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei; încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat. Este important să creăm condiţiile păstrării activităţii industriei locale şi, mai mult, să avem perspectiva pregătirii forţei de muncă calificate", a declarat Constantin Niţă, Ministrul Economiei.

Proiectul de Hotărâre are la bază, conform ME, principiile enunţate în documentul elaborat de Comisia Europeană - "Orientări privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020". Proiectul prevede exceptarea parţială a industriei energointensive de la contribuţia aferentă promovării resurselor regenerabile de energie, în funcţie de electro intensitatea operatorilor economici.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica ulterior aprobării acesteia de către COM.

Proiectul de Hotărâre este în dezbatere publică timp de zece zile, începând cu data publicării pe site-ul Ministerului Economiei, la secţiunea Transparenţă decizională.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este şi cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000. 

×
Subiecte în articol: certificate verzi constantin niţă