x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Coruptia poate amana aderarea Romaniei la UE

Coruptia poate amana aderarea Romaniei la UE

16 Mar 2005   •   00:00

Coruptia ar putea intarzia aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, prevazuta pentru 1 ianuarie 2007, sustin datele raportului mondial asupra acestui fenomen pe 2005, dat publicitatii de filiala din Bucuresti a Transparency International.

RADU CROITORU

"Coruptia este una dintre cauzele care pot conduce la amanarea semnarii tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, eveniment programat la 25 aprilie.

PERICOL. Concluziile raportului ar putea, de asemenea, sa determine autoritatile de la Bruxelles sa introduca clauza de salvgardare, care ar amana aderarea Romaniei pana la 1 ianuarie 2008, a declarat reprezentantul la Bucuresti al Transparency International, Codru Vrabie. Romania a incheiat negocierile cu Uniunea Europeana pe 8 decembrie anul trecut, insa acest lucru a fost insotit de cele doua clauze de salvgardare impuse Bucurestiului si Sofiei, in cazul in care Romania si Bulgaria nu isi respecta ultimele angajamente luate la Bruxelles.

Daca cele doua tari nu fac progrese serioase, intrarea lor in blocul comunitar poate fi amanata cu un an, respectiv la 1 ianuarie 2008, insa impunerea clauzei trebuie acceptata in unanimitate de statele membre ale Uniunii Europene. A doua clauza apartine doar Romaniei si se refera la reformele din justitie, afaceri interne si concurenta.

×
Subiecte în articol: politic