x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Corina Creţu: Solicitarea lui Băsescu privind Jobbik este antieuropeană şi poate crea un precedent foarte periculos

Corina Creţu: Solicitarea lui Băsescu privind Jobbik este antieuropeană şi poate crea un precedent foarte periculos

14 Mar 2014   •   12:32
Corina Creţu: Solicitarea lui Băsescu privind Jobbik este antieuropeană şi poate crea un precedent foarte periculos

Europarlamentarul PSD, Corina Creţu, este de părere că tot ce s-ar putea face în privinţa partidului extremist maghiar Jobbik este interzicerea autorizaţiilor pentru manifestaţii în România. Crețu a declarat la RFI că, dacă s-ar interzice prezenţa membrilor Jobbik pe teritoriul naţional, Bucureştiul ar încălca normele europene.

Corina Creţu consideră că solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind Jobbik este antieuropeană: "S-a tot discutat despre interzicerea unui grup de oameni de a veni în România şi vreau să vă reamintesc că eu personal, dar şi colegii mei am luat nenumărate poziţii la Bruxelles împotriva acţiunilor de blocare în alte state a unui drept fundamental al cetăţenilor români, libera circulaţie. Trebuie să fim cinstiţi şi să spunem că această solicitare a domnului Băsescu de a interzice cu totul unui grup de oameni să intre în România depăşeşte cadrul european, pentru că poate fi un precedent foarte periculos. Mâine, pe acest principiu, alţi politicieni europeni iresponsabili pot solicita interzicerea circulaţiei cetăţenilor români pe teritoriul statelor lor, pentru simplul motiv că sunt români".
 
Corina Creţu crede că o soluţie ar fi ca Jobbik să nu mai primească autorizaţie pentru a manifesta în România. "Eu cred că tot ceea ce s-ar putea face ar fi de exemplu interzicerea autorizaţiilor de manifestări ale Jobbik în România. De asta spuneam că domnul preşedinte Băsescu cunoaşte foarte bine legislaţia, cunoaşte foarte bine faptul că am fi taxaţi în plan european dacă am îngrădi dreptul unui grup de a veni în România doar pentru că sunt maghiari. Dar pe de altă parte, atunci când poate să facă ceva, când există această recomandare a Consiliului de Onoare care propune retragerea ordinului "Steaua României" (lui Laszlo Tokes-n.r.), preşedintele evită să emită decretul de retragere. Eu cred că am fi dat ca ţară încă din vară un semnal ferm şi coerent că legile şi Constituţia României nu pot fi încălcate", apreciază europarlamentarul socialist.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că solicită Guvernului şi Parlamentului emiterea unui act normativ, prin care să se interzică prezenţa membrilor partidului Jobbik în România, pe care l-a catalogat drept "extremist".

Şeful statului le-a transmis joi un mesaj politicienilor maghiari care se anunţă în număr mare în România în următoarele zile, că "oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur de pe teritoriul României, dacă nu respectă legile şi Constituţia". El a precizat că măsuri vor fi anunţate vineri de Ministerul de Interne.

×
Subiecte în articol: jobbik maghiari protest basescu corina cretu