x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Crin Antonescu: "Cine dispreţuieşte Parlamentul, dispreţuieşte democraţia şi naţiunea"

Crin Antonescu: "Cine dispreţuieşte Parlamentul, dispreţuieşte democraţia şi naţiunea"

20 Noi 2012   •   17:07
Crin Antonescu: "Cine dispreţuieşte Parlamentul, dispreţuieşte democraţia şi naţiunea"
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi, după ce Legislativul a adoptat o rezoluţie prin care îi cere şefului statului să susţină propunerile CE şi PE de buget, că Parlamentul este centrul unei democraţii, iar cine îl dispreţuieşte face la fel cu democraţia şi cu naţiunea.

"Mulţi dintre noi suntem parlamentari de multă vreme. Eu, unul, am împlinit 20 de ani, ceea ce e enorm. Oricare dintre noi, ca parlamentari, poate fi contestat, poate fi criticat, poate fi atacat. Oricare dintre deciziile unui Parlament poate fi discutată public, poate fi criticată, poate fi contestată. Trebuie să înţelegem toţi o dată pentru totdeauna că instituţia parlamentară cu toate valenţele ei, cu toată forţa ei, este miezul, centrul unei democraţii şi că cine dispreţuieşte Parlamentul în această accepţiune dispreţuieşte profund democraţia şi dispreţuieşte naţiunea", a spus Crin Antonescu de la tribuna Parlamentului.

El a precizat că gestul premierului Victor Ponta şi al Guvernului său de a se prezenta în faţa Parlamentului pentru o dezbatere normală, democratică, despre o temă majoră, cum este bugetul UE în perioada 2014-2020, este unul extrem de important, pe care l-a calificat drept "istoric".

"Îmi pare o coincidenţă semnificativă între un moment extrem de important precum este acela de azi, un gest politic extrem de important, cel al primului-ministru şi al Guvernului său, şi ceea ce a fost, pe semne, ultima reuniune a Parlamentului României în această legislatură. Nu ştiu câţi dintre noi ne vom regăsi în Parlamentul viitor. Asta vor decide cetăţenii. Aş vrea însă la capătul unei legislaturi agitate, contestate, de multe ori de noi înşine, să reţinem că acest Parlament încheie cu un moment pe care eu nu mă sfiesc să-l calific drept istoric pentru istoria pe care o trăim noi. Şi fie ca ceea ce s-a întâmplat azi, în ultima şedinţă a acestei legislaturi, să se aşeze în practica politică românească democratică, să se aşeze ca o tradiţie", a spus Antonescu.

El a precizat că nu există niciun mare persoanaj al democraţiilor occidentale care să fi ignorat Parlamentul, care să fi ocolit Parlamentul, sau care să fi dispreţuit Parlamentul, aşa cum nu există niciun personaj care ar putea fi luat drept model în istoria politică democratică a României şi care să nu fi fost un mare parlamentar, să nu fi respectat Parlamentul şi să nu fi considerat că Parlamentul, într-o democraţie, este locul unde se discută, se dezbat sau se conturează şi se iau marile decizii pentru naţiune.

"Vă felicit şi vă mulţumesc, domnule prim-ministru, pentru gestul politic pe care îl doresc şi îl sper aşezat ca o tradiţie, indiferent de cine vor fi conduse următoarele Parlamente ale României. Fie deci ca această legislatură care se încheie cu această şedinţă să fie ţinută minte pentru semnificaţia gestului de azi", a spus Antonescu.

×