x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cum i-a asigurat PNL lui Ilie Sârbu viitoarea funcţie

Cum i-a asigurat PNL lui Ilie Sârbu viitoarea funcţie

de Adrian Ilie    |    02 Sep 2015   •   08:05
Cum i-a asigurat PNL lui Ilie Sârbu viitoarea funcţie
Sursa foto: GRIGORE POPESCU

Postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi pe care Ilie Sârbu urmează să-l ocupe cu sprijinul PSD se datorează unei acţiuni a PNL, urmată de tergiversarea vacantării postului încât să-l ocupe cel pentru care s-a pregătit funcţia, totul cu îngăduinţa lui Nicolae Văcăroiu.

Conducerea Parlamentului a solicitat, ieri, comisiilor juridice şi de buget să pregătească un proiect de hotărâre de vacantare a unui post de vicepreşedinte al Curţii de Conturi. „Trebuie să formuleze un proiect de hotărâre al Parlamentului prin care luăm act de încetarea mandatului lui Anton Ioan pentru a putea de- clanşa procedurile de numire a unui înlocuitor”, a anunţat Călin Popescu-Tăriceanu. Decizia survine după ce preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a cerut urgentarea procedurii în Parlament, fix în perioada în care Ilie Sârbu a decis că poate servi patria din funcţia de consilier de conturi. Procedura trebuia declanşată imediat după o decizie a Curţii Constituţionale din octombrie 2014 prin care s-a constatat că numirea lui Ioan Anton a fost ilegală, însă acesta şi-a continuat mandatul până când Ilie Sârbu a putut să-l urmeze. Paradoxal, PNL a sesizat CCR privind ilegalitatea numirii lui Anton, facilitându-i fără să vrea lui Sârbu ocuparea unei sinecuri bănoase.

Întâmplător sau nu, lui Ilie Sârbu i-a trecut prin cap că s-a săturat de politică la scurtă vreme după decizia CCR din octombrie prin care numirea lui Ioan Anton a fost declarată ilegală. „Din decembrie nu a mai vrut să fie lider de grup. L-am rugat să mai stea o sesiune”, declara Victor Ponta recent. De dragul lui Ponta, socrul său s-a mai sacrificat o sesiune, dar nici postul de la Curtea de Conturi nu a fost vacantat, majoritatea parlamentară preferând să ignore decizia Curţii Constituţionale câtă vreme i-a convenit. Cum Ilie Sârbu a putut să se debaraseze de responsabilităţile de la Senat, Nicolae Văcăroiu i-a şi făcut un serviciu fostului coleg de partid şi a tras Parlamentul de mânecuţă să se grăbească cu revocarea lui Anton de la instituţia pe care o conduce.

Decizia ignorată a CCR
Mandatul unui membru al Curţii de Conturi este de 9 ani, fără posibilitatea înnoirii. Invocând faptul că Ioan Anton a avut un mandat incomplet, UNPR l-a propus pentru un nou mandat în 2011. În septembrie 2014, PNL a reclamat Curţii Constituţionale faptul că numirea lui Anton este neconstituţională deoarece ar fi consilier de conturi pentru 12 ani, fapt ce-l pune deasupra legii, iar o lună mai târziu judecătorii Curţii i-au dat dreptate.



 

×