x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Curtoazii post Auschwitz

Curtoazii post Auschwitz

28 Ian 2005   •   00:00

POLITIC
VIZITE - Basescu a primit invitatii de la oficialii europeni Dupa ceremonia de la Auschwitz, presedintele Traian Basescu a avut o serie de intalniri bilaterale cu unii sefi de state participanti si ei la manifestari.
MONICA IORDACHE

OCAZIE. Comemorarea de la Auschwitz a prilejuit intalniri ale presedintelui Basescu cu liderii unor state europene
Desi nu era programata, una dintre primele intalniri a fost cu presedintele Frantei, Jaques Chirac, care a tinut sa dea asigurari ca tara sa va sprijini Romania in procesul de integrare in UE la 1 ianuarie 2007. Surse diplomatice spun ca Chirac a vrut sa-l cunoasca pe Traian Basescu si ca urmatoare intalnire dintre cei doi presedinti va avea loc la Bruxelles, la sfarsitul lunii februarie, cu ocazia participarii la reuniunea Consiliului Aliantei Nord-Atlantice. Discutia ar putea avea o durata semnificativa, de circa 30 de minute, au precizat aceleasi surse. De asemenea, la nivel diplomatic se discuta perfectarea unei vizite oficiale a presedintelui Basescu in Franta, in toamna acestui an.

HOLOCAUST. Basescu s-a intalnit si cu presedintele Israelului, Moshe Katsav, caruia i-a spus ca este necesar un proces destul de lung de educatie pentru ca poporul roman sa accepte realitatea Holocaustului in Romania, avand in vedere ca romanii nu au invatat din cartile de istorie despre acest subiect. Basescu a precizat ca problema Holocaustului trebuie acceptata de poporul roman, lucru care se poate face prin introducerea realitatilor istorice in manualele scolare. Surse diplomatice spun ca se discuta despre perfectarea unei vizite oficiale a lui Basescu in Israel, mai ales ca vizita lui Ion Iliescu, pentru primavara anului 2004, a fost anulata.

INCHISOARE. Unul dintre presedintii cu care a discutat Basescu a fost si cel al Austriei, Heinz Fischer. Surse din diplomatie spun ca cei doi au discutat in autocarul care i-a transportat de la Cracovia la Auschwitz, timp de 40 de minute, iar Traian Basescu a declarat ca in discutia cu Fischer a spus ca nu este posibil ca Austria sa construiasca o inchisoare pe teritoriul Romaniei pentru cetatenii romani care au savarsit infractiuni pe teritoriul austriac.

INTALNIRI. Surse diplomatice spun ca, in urma discutiei cu presedintele Germaniei, Horst Kohler, seful statului roman ar putea avea, in Germania, o intalnire cu cancelarul german si cu alti membri ai Cabinetului, precum si o alocutiune in Bundestag. De asemenea, Basescu a avut intalniri si cu liderii grupurilor parlamentare din Parlamentul European, carora le-a cerut sa organizeze o intalnire a sa cu parlamentarii europeni, "in general cu romano-sceptici, daca se poate". El a avansat propunerea ca o astfel de intalnire sa aiba loc in jurul datei de 22 februarie, cand va participa, la Bruxelles, la Consiliul Nord-Atlantic.

"DISCREDITAREA OPOZITIEI"
PSD si administratia Iliescu-Nastase au facut "gigantice" deservicii Romaniei, ducand o politica de discreditare a fostei opozitii, a declarat presedintele Traian Basescu referindu-se la discutia avuta cu liderii grupurilor din Parlamentul European. El a adaugat ca "pana si socialistii sunt socati sa constate ca Partidul Democrat nu este un partid de dreapta, care se indreapta spre extremism". "Nesansa PSD este ca acum se discrediteaza, pentru ca nici un ministru din delegatia care l-a insotit pe premierul Tariceanu la Bruxelles si nici premierul Tariceanu nu au facut vreo referire la moste-nirea lasata de PSD, ci pur si simplu au afirmat: "Asta s-a negociat, asta vom realiza"", a declarat Traian Basescu.

Avatarurile ziaristilor la ceremoniile din Polonia

Participarea ziaristilor romani la ceremoniile de la Auschwitz-Polonia s-au transformat intr-o veritabila aventura. Intrucat amplasamentul centrului de presa, organizat in Cracovia pentru jurnalistii participanti la eveniment, le era necunoscut reprezentantilor Ambasadei Romaniei in Polonia, delegatia de presa romana a fost plimbata cu autocarul pe strazile Cracoviei suficient de mult pentru a ajunge la centru in urma celorlalte grupuri de ziaristi si a nu mai gasi nici macar locuri la birourile destinate corespondentilor. Desi manifestarile la care participau sefii de state, organizate la Teatrul din Cracovia, incepusera deja, si pe ecrane speciale se transmiteau discursurile oficiale, nici un ziarist roman nu a mai avut timp sa le urmareasca intrucat s-a nascut o noua problema: deplasarea la Auschwitz-Birkenau. Reprezentantii ambasadei sustineau ca aici ziaristii nu au acces la ceremonia comemorativa, ca centrul de presa este un cort neincalzit in care nu exista facilitati de transmitere a textelor in redactii si ca toti corespondentii vor fi tinuti la gardul de sarma ghimpata al lagarului. Astfel, instinctul de conservare i-a facut pe reprezentantii presei romane sa se hotarasca cu greu sa faca drumul de o ora si jumatate pana la Auschwitz. Ajunsi intr-un sfarsit la aceasta destinatie, cei 30 de ziaristi romani s-au proptit in prima poarta de acces in lagar, laolalta cu supravietuitorii Auschwitzului invitati la comemorare. Dupa o jumatate de ora de calcat pe picioare, ziaristii romani au reusit sa intre, dar au descoperit cu stupoare ca accesul la centrul de presa se facea printr-o alta poarta la care nici macar nu se facea control de securitate. In incinta lagarului, surpriza: ziaristii puteau asista la comemorare, centrul de presa era incalzit, iar birourile aveau cabluri de conectare a laptop-urilor. Pentru a ajunge la locul ceremoniei nu exista decat un singur impediment: poarta de control de securitate, cea destinata din start corespondentilor. Drept pentru care jurnalistii romani au mai pierdut o ora pentru a repeta controlul, stand la coada, pe un frig de minus zece grade. Finalul ceremoniei nu a adus insa si finalul necazurilor: la iesirea din lagar, autocarul grupului roman de presa se afla intr-o cu totul alta directie decat cea spre care fusesera indrumati ziaristii, iar in schimbul celor 28 de euro platiti de fiecare ziarist pentru transport acestia nu s-au ales nici macar cu o factura personalizata. (Monica Iordache)
×
Subiecte în articol: basescu politic