x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloș vrea să preia, indirect, partidul lui Dan Barna

Dacian Cioloș vrea să preia, indirect, partidul lui Dan Barna

de Ion Alexandru    |    18 Noi 2019   •   09:50
Dacian Cioloș vrea să preia, indirect, partidul lui Dan Barna

Contestat chiar în interiorul propriului partid, după ce a ratat calificarea în turul al doilea al prezidențialelor, liderul USR, Dan Barna, este “săpat”, cu atenție, și de principalul său aliat politic. Dacian Cioloș a devenit portavocea Alianței USR-PLUS și trasează sarcini exacte atât membrilor celor două partide, cât și susținătorilor acestora. Intenția lui Cioloș este a unei fuziuni mascate între cele două formațiuni și votul, pe 24 noiembrie, pentru Klaus Iohannis. Asta, după ce, în zilele care s-au scurs de la turul I, pe rețelele de socializare foarte mulți votanți ai lui Dan Barna au anunțat că nu vor acorda votul candidatului PNL, iar unii au precizat că sunt dispuși să voteze cu Viorica Dăncilă.

 

PLUS-iștii lui Cioloș dau semnalul că vor să preia frâiele Alianței cu USR. Dacian Cioloș a susținut, ieri, o conferință de presă în care a cerut în mod categoric ca toți susținătorii să nu ia în seamă informațiile apărute în spațiul public, conform cărora în spatele dezvăluirilor Rise Project s-ar afla PNL și candidatul acestui partid la alegerile prezidențiale, și să iasă la vot în turul al doilea pentru a-l vota pe Klaus Iohannis.

„Nu o să lucrez pe zvonuri şi nu o să dau mesaje politice pe bază de zvonuri, pentru că tocmai zvonistica asta, neîncrederea şi suspiciunea semănate sistematic de ceva vreme încoace sunt cele care demobilizează foarte mult susţinătorii. Mesajul pe care eu îl dau şi acum susţinătorilor Alianţei USR-PLUS e să iasă la vot şi în turul II şi să îl voteze pe Klaus Iohannis”, a declarat Dacian Cioloş.

După ce Dan Barna a pierdut alegerile prezidențiale, în rândul susținătorilor USR s-au creat trei curente destul de numeroase pe rețelele de socializare. Toate aceste curente consideră că un nou mandat al lui Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni ar reprezenta cel mult “răul mai mic”. Însă, dacă o parte a electoratului USR va ieși să-l voteze pe Iohannis duminică, altă parte nu vrea să-l ajute pe candidatul PNL. Dintre cei care nu îl susțin pe Iohannis se desprind din nou două categorii relativ egale. Una care nu va ieși din casă, pe 24 noiembrie, boicotând turul al doilea, sau a doua, care se va prezenta la urne, dar care fie își va anula votul, fie va vota cu Viorica Dăncilă, în semn de protest față de PNL.

 

Planul “tehnocrat” pentru 2020

În aceste condiții, Dacian Cioloș se autoimpune lider al Alianței USR-PLUS și, prin intermediul unei scrisori adresate membrilor USR, se propune fuziunea celor două partide și formarea unui guvern din umbră, precum și elaborarea unui program politic comun. Dacian Cioloș a prezentat faptul că această fuziune nu va avea loc înaintea alegerilor de anul viitor, deoarece, procedural, înregistrarea unui nou partid va dura foarte mult. Însă impune condiții pentru întărirea “parteneriatului” în vederea “câștigării” alegerilor locale și parlamentare din anul 2020.

Respectiv, este vorba despre structură executivă unică, care să reprezinte orientările diferite care se găsesc în cele două partide, despre un secretar general ales prin vot comun al celor două partide, care să medieze negocierile la nivelul filialelor locale, despre finalizarea procesului desemnării candidaturilor unice pentru alegerile locale și despre desemnarea unei echipe comune la nivel central, în coordonarea secretarului general.

 

Cioloș îi trage lui Barna partidul de sub picioare și i-l aruncă în brațe lui Klaus Iohannis

×