x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dai nimic și aștepți să crească, strategie pentru îngrijirea copiilor

Dai nimic și aștepți să crească, strategie pentru îngrijirea copiilor

de Dan Radu    |    04 Mai 2015   •   10:38
Dai nimic și aștepți să crească, strategie pentru îngrijirea copiilor
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Statul român alocă doar o treime din media europeană pentru protecţia socială a familiei. La alocaţii pentru copii suntem pe ultimul loc, impactul fiind resimţit de familiile sărace. Lipsa serviciilor pentru copii afectează şi clasa mijlocie, descurajând natalitatea.

Un proiect de majorare a alocaţiilor pentru copii a fost respins, recent, în Parlament, motivaţia fiind că impactul asupra bugetului ar fi prea mare. În România, minorii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani primesc o alocaţie de 42 de lei, de aproximativ 17 ori mai mică decât cea primită de un copil din Germania. Nici într-o comparaţie cu celelalte foste state comuniste, ţara noastră nu stă mai bine. Bulgaria, Polonia, Lituania, Estonia, Slovacia şi Ungaria, în perioada de criză, au crescut atât valoarea cheltuielilor, cât şi ritmul de creştere a acestora, când vine vorba de măsuri de sprijin pentru copii.

„Toate fostele ţări socialiste, care au pornit din aceeaşi situaţie ca a noastră, au ales să investească în copii, chiar şi în perioada de criză, nu să taie fonduri. Noi avem printre cele mai austere politici”, spune sociologul Raluca Popescu. Aceasta atrage atenţia că, pe lângă alocaţie, o problemă care afectează familiile care au copii este lipsa serviciilor diversificate.

„Statul nu investeşte în servicii diversificate. Serviciile sociale de locuire sunt inexistente. S-au desfiinţat grădiniţe, la privat este o concurenţă acerbă, iar la stat programul este până la ora 12.00. Ce face copilul după ora 12:00?”, spune sociologul, atrăgând atenţia că un sistem social care constă doar în alocare de bani, nu de servicii, încurajează dependenţa de stat, nu formarea unei clase de mijloc.

Copiii ar trebui să reprezinte o prioritate naţională
Parlamentarul Cristina Pocora spune că lipsa de investiţii în copii va avea consecinţe grave pentru generaţia tânără de astăzi. „Dacă ne uităm, deja avem o problemă cu natalitatea, avem o problemă cu migraţia. Patru milioane de români lucrează în străinătate, tocmai persoanele active care pot face copii”, spune aceasta. Pocora crede că investiţiile în copii ar trebui să fie obiectul unui plan naţional.

„În momentul în care este o prioritate naţională, poţi să iei fonduri din altă parte şi să le aloci pentru copii. Ar fi nevoie, cel puţin, de dublarea alocaţiilor pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani. O altă măsură care poate fi luată este scăderea TVA la 5% pentru produsele pentru bebeluşi – scutece, lapte, hăinuţe”, spune Pocora.

Numărul copiilor a scăzut în România de la 6,6 milioane, în 1990, la 3,6 milioane, în 2013. Alocaţia este de 42 de lei, sumă care nu creşte în funcţie de numărul de copii, ca în majoritatea statelor UE, unde alocaţia medie e de 200 de euro. Creşterea la 200 de lei ar însemna un efort bugetar de 9,6 miliarde lei.
 

×