x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Barna: Ne dorim ca săptămâna viitoare să ajungem la un plen comun și să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor

Dan Barna: Ne dorim ca săptămâna viitoare să ajungem la un plen comun și să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor

02 Feb 2021   •   14:05
Dan Barna: Ne dorim ca săptămâna viitoare să ajungem la un plen comun și să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor

Vicepremierul Dan Barna a declarat, marți, că în săptămânile următoare Coaliția majoritară dorește convocarea ueni ședințe comune ale ceor două Camere pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„E adevărat, poziţia noastră, consecventă, este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate, aceasta este, însă, o abordare nerealistă. S-a încercat şi anul trecut, de câteva ori, perfect teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor, ne dorim ca în următoarele săptămâni (...), săptămâna aceasta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că asta se poate face, nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm Regulamentul parlamentarilor şi lucrurile devin foarte clare", a declarat Dan Barna, marţi, la Digi 24.

De asemenea, Dan Barna a precizat că se dorește și eliminarea pensiilor speciale pentru primari.

„În egală măsură vorbim şi de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul Administrativ, astfel încât să abrogăm (...) prevederea respectivă, să fie foarte clar că nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la pensie specială. Contributivitatea e un criteriu suficient", a afirmat Barna.

În ceea ce privește celelalte categorii de pensii speciale, Dan Barna a menționat că abordarea este de a avea „initiative legislative distincte pentru pensiile de serviciu, pentru pensiile speciale de la Curtea de Conturi, pentru fiecare categorie în parte”.

„Astfel încât, bucată cu bucată, fiecare categorie...unde se poate eliminarea, eliminarea, unde nu este posibilă eliminarea din considerentele menţionate de CCR, să venim cu o schemă de impozitare, 80%-90%, astfel încât lucrurile să fie foarte clare şi să revină acea echitate în societate", a mai declarat Barna.

×
Subiecte în articol: Dan Barna pensii speciale