x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dan Voiculescu: Reticența la vaccinare reprezintă o lipsă de încredere în autorități

Dan Voiculescu: Reticența la vaccinare reprezintă o lipsă de încredere în autorități

de Ion Alexandru    |    13 Ian 2021   •   08:03
Dan Voiculescu: Reticența la vaccinare reprezintă o lipsă de încredere în autorități

Lipsa de credibilitate a autorităților publice atât în România, cât și la nivel internațional conduce la o manifestare substanțială a rezervei populației cu privire la administrarea vaccinului anti-Covid, este de părere profesorul Dan Voiculescu. Într-o analiză pe blogul personal Voiculescu arată că, deși există o campanie intensă de promovare, populația tratează cu suspiciune mesajele promovate de oficialități. Statele sunt obligate, mai susține profesorul, să lupte pentru recâștigarea încrederii oamenilor.

Astfel, profesorul Dan Voiculescu este de părere că, în ciuda unei intense campanii de promovare a vaccinării împotriva Coronavirusului, „populația manifestă încă, la nivel global, numeroase rezerve”.

„Dincolo de argumentele punctuale, pro și contra vaccinării, și de inevitabila «rezistență la nou», consider că principala cauză a acestor «rezerve» o reprezintă generalizarea lipsei de încredere în autoritățile publice și în modelul de societate impus de doctrinele clasice. Mai ales în marile democrații, în care dreptul la informație nu poate fi cenzurat, iar libertățile civile sunt cu adevărat garantate, s-a format un veritabil reflex de «nesupunere civică» față de aproape orice abordare oficială”, scrie profesorul Voiculescu pe blogul personal. În context, consecința imediată în contextul analizat este aceea că, „inclusiv în statele în care guvernele se bucură de o evidentă legitimitate și încredere, ritmul vaccinării rămâne, cu foarte puține excepții, la un nivel scăzut”.

Campaniile guvernelor au eficiență redusă

Analizând fenomenul în profunzime, Dan Voiculescu arată că devine evident că, fără o dezbatere serioasă și deschisă asupra limitelor modelul socio-politic actual, „campaniile de promovare desfășurate de guvernele din întreaga lume vor avea, indiferent de subiect, o eficiență tot mai redusă. Când oamenii își pierd încrederea în sursa comunicării, tema concretă a acelei comunicări este irelevantă”.

„Așa cum demonstram, în urmă cu aproape 20 de ani, în «Societatea Umanistă», comunismul și capitalismul și-au pierdut capacitatea de a răspunde optim necesităților actuale ale omenirii. Omul contemporan nu mai poate accepta statutul de subordonat al colectivității (comunism), al capitalului sau al unor obiective «superioare» care îi sunt impuse din exterior”, se mai arată în această analiză.

Profesorul subliniază că, „în viziunea umanismului pragmatic, omul contemporan își asumă rolul firesc de valoare centrală a societății, sursă și reper al legitimității celor care îl guvernează”. În aceste condiții, este clar că, pentru a îndeplini cu succes un anumit obiectiv – de exemplu, vaccinarea împotriva Coronavirusului – autoritățile trebuie să recâștige încrederea populației printr-o comunicare transparentă, echilibrată, onestă și prin promovarea unui model social capabil să răspundă eficient nevoilor și așteptărilor concrete ale celor pe care îi conduc”, conchide Dan Voiculescu.

 

Profesorul Voiculescu precizează că atât comunismul, cât și capitalismul și-au pierdut capacitatea de a răspunde optim necesităților actuale ale omenirii

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu