x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De la arat şi semănat, direct pe culmile politicii

De la arat şi semănat, direct pe culmile politicii

de Robert Kiss    |    24 Aug 2016   •   10:50
De la arat şi semănat, direct pe culmile politicii
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Cele mai cunoscute figuri politice ale planetei nu au avut mereu joburi bine plătite. Personalităţi precum Barack Obama, Hillary Clinton sau Donald Trump au pornit de la munca de jos şi au câştigat primii bani la vârste fragede din fel şi fel de activităţi, de la îngrijirea copiilor, la valorificarea cutiilor goale de suc. Toţi recunosc că primii bani câştigaţi au reprezentat o etapă importantă în dezvoltarea lor ulterioară. Prin comparaţie, politicienii noştri au ars unele etape şi s-au văzut direct miniştri sau consilieri.

Preşedintele american Barack Obama a avut primul job în perioada adolescenţei şi nu părea deloc unul promiţător. Pe vremea când era doar un puşti care habar n-avea ce-i rezervă destinul, Obama vindea îngheţată în vacanţa de vară pe care o petrecea la bunicii săi din Honolulu. Actualul candidat al Partidului Democrat la preşedinţia Statelor Unite, Hillary Clinton, a avut primul job plătit la vârsta de 13 ani. Clinton avea grijă de copii sau supraveghea pe timpul verii un parc aflat în apropierea casei sale. Celălalt candidat la Casa Albă, cel al Partidului Republican, magnatul Donald Trump, făcea bani colectând sticle goale în copilărie. Chiar dacă provenea dintr-o familie înstărită, părinţii lui Trump au vrut ca fiul lor să înveţe pe propria piele valoarea banilor. Fostul primar al New-Yorkului, Michael Bloomberg, care are acum o avere estimată la 38 de miliarde de dolari, parca maşinile contra cost, pentru a putea să îşi acopere taxele de şcolarizare în tinereţe.

Au pornit de la munca de jos

Pe plaiuri mioritice, exemplele de pe scena politică par puţin diferite. Politicieni precum Daniel Funeriu sau Elena Udrea şi-au câştigat primii bani direct de pe funcţii privilegiate. Pentru fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, primul job pe care l-a avut în România, trecut în CV, este cel de... ministru. Nici pentru Elena Udrea ascensiunea în politică nu a fost tocmai dificilă. Prima şefă din istoria PMP a început ca avocat la propria firmă, însă a ajuns rapid în funcţia de consilier general al Capitalei şi mai apoi consilier de stat la cancelaria preşedintelui Traian Băsescu. Exemple de oameni politici care au plecat de jos găsim însă şi în România. Fostul premier Emil Boc a început ca muncitor la CAP, fostul lider liberal Crin Antonescu a muncit într-un atelier de tâmplărie, iar fostul ministru de Externe, Theodor Baconschi a lucrat ca paznic şi tăia bilete la Notre Dame. Gheorghe Flutur a pornit de la cules de ciuperci şi afine, iar fostul lider PDL Adriean Videanu făcea munci agricole şi vindea varză în piaţă, până să facă bani din afaceri cu celebra marmură de Cararra. Cornelia Naum, mama lui Victor Ponta, povestea în trecut că fostul premier “a dormit vreo două săptămâni în gara din Paris" pe vremea când avea 17 ani şi şi-a câştigat existenţa strângând monedele uitate de francezi în cărucioarele pentru cumpărături. Ponta a lucrat apoi la un restaurant fast-food, dar s-a întors în ţară după opt luni.

 

Cornelia Naum, mama lui Victor Ponta: Era vedeta liceului, a fost ales să meargă într-un schimb de experienţă într-un liceu din Franţa, la Nantes. Avea 20 de dolari în buzunar, iar după ce terminat tabăra a spus că nu concepe să se întoarcă acasă fără să vadă Parisul. Avea 17 ani, a împlinit 18 ani la Paris

×