x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Decebal Traian Remeş: “Cel puţin o aripă liberală la guvernare, anul viitor”

Decebal Traian Remeş: “Cel puţin o aripă liberală la guvernare, anul viitor”

29 Sep 2014   •   20:22
Decebal Traian Remeş: “Cel puţin o aripă liberală la guvernare, anul viitor”
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Fostul ministru liberal Decebal Traian Remeş prevede multă agitaţie pentru PNL în perioada următoare, mai ales în 2016, când sunt alegeri locale şi parlamentare. Nu întrevede sciziuni, dar sunt posibile plecări individuale din partid. Ar merge pe mâna lui Tăriceanu, nu a lui Iohannis, ca lider de partid, iar lui Băsescu îi transmite că se putea lipsi de condamnarea sa, după cum şi el se putea lipsi de laudele preşedintelui.

■ Jurnalul Naţional: Domnule Remeş, şi PLR, şi PNL se revendică ca fiind partide liberale autentice. Cine are dreptate?
■ Decebal Traian Remeş:
Autentice integral, niciunul. La fiecare găseşti până la vârful piramidei şi oameni care nu trăiesc conform ideilor şi valorilor liberale. Başca, unii nici habar n-au de asemenea mărunţişuri. În plus, şi ăsta-i cuiul lui Pepelea, dacă de când nu mai trăieşti pe spinarea părinţilor şi până ajungi la vârf în partid sau la pensie sugi doar din ţâţa statului fără a crea un loc de muncă, fără a da altcuiva o pâine prin  iniţiativa ta, fără a face bani şi afaceri te poţi numi cel mult fan liberal. Liberalul autentic face şi trage societatea înainte.

■ Vă mai aşteptaţi şi la alte sciziuni în PNL?
■ Sciziuni în sensul ruperii şi botezării vreunui grup cu nume de partid, nu. Tangaje într-o parte sau alta individual, încurcaţi mai mult de bagaje decât de conştiinţă, da. Nu-i senin cerul. Se învolburează că 2016 cu două rânduri de alegeri e ca mâine. Se vor căuta cu febrilitate noi poziţii  de start.

■ La alegerile din 2016, vedeţi PNL singur sau într-o alianţă? Ce şanse mai are să ajungă la guvernare? După ’89, liberalii au ajuns la guvernare numai datorită unor alianţe electorale. 
■ Cel puţin o aripă liberală va degusta din deliciile guvernării în anul viitor. În 2016, poziţionarea va dicta-o succesul sau insuccesul puterii totale, pe care se pregăteşte să o acapareze PSD.

■ Aţi mai redeveni liberal? Pentru care partid liberal aţi opta, al lui Tăriceanu sau Iohannis?
■ Nu pot redeveni. Sunt pe tuşe. Suspendat. Între timp mai îmbătrânesc. Tăriceanu m-a convins de-a lungul a peste 20 de ani. Iohannis rămâne doar marele regret că nu a ajuns premier în 2009. Poate prindea şi el în România un tren. Dar ca şi Orient Expresul, trenul acela rămâne o amintire.

■ Vă număraţi printre puţinii foşti miniştri şi lăudat, şi condamnat de regimul Băsescu. Cum comentaţi această situaţie cel puţin ciudată? 
■ Eu mă puteam lipsi de laudele lui Băsescu. El de condamnarea mea. Întrebaţi-l! Este posibil – probabilitate de 99,999% – să mintă. Dacă va fi sincer va recunoaşte din nou că la DNA este “eroare” de 50%, iar el şi-a pus iniţiala de la tiz şi a ieşit TEROARE. Avea şi el nevoie de succesuri după ce a învăţat de la aia mică cuvinte rare.

■ Credeţi că Traian Băsescu merită să fie suspendat a treia oară?
■ Pentru “a suspenda” îmi place din dicţionar primul echivalent: “a atârna”. Aţi auzit să mai fi fost atârnat de două ori? Dacă da, ce s-a întâmplat a fost slabă funia sau putredă craca? Oare la asta fac referire cei care îi critică pe Ponta şi Antonescu că n-au pregătit corespunzător a doua suspendare?

×
Subiecte în articol: decebal traian remes