x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Deși Opoziția are voturile, moțiunea de cenzură ar putea să pice

Deși Opoziția are voturile, moțiunea de cenzură ar putea să pice

02 Oct 2019   •   10:35
Deși Opoziția are voturile, moțiunea de cenzură ar putea să pice

Numărul semnăturilor de pe moțiunea de cenzură, anunțat încă o dată, ieri, de președintele PNL, Ludovic Orban, este în coninuare 237, însă nimeni nu a văzut lista cu iscălituri. Aseară, la închiderea ediției, documentul nu fusese încă depus la Parlament, cu toate că ieri era ziua anunțată pentru acest lucru. Se pare că liberalii au încă nevoie de timp pentru negocieri, până în ziua votului, deoarece există informații potrivit cărora, deși au semnat, mulți parlametari  nu vor își acorda votul pentru dărâmarea Cabinetului Dăncilă. Motivul invocat este acela al unei crize profunde guvernamentale ce ar putea lua naștere după moțiune, criză care s-ar putea soluționa cu două respingeri a candidaților propuși pentru funcția de prim-ministru, ceea ce ar conduce la dizolvarea Parlamentului și la organizarea de alegeri anticipate. Perspectivă în care mulți dintre parlamentari se tem că nu vor mai prinde un loc eligibil în noul Legislativ.

 

De altfel, obiectvul alegerilor anticipate a și fost făcut public de mai mulți reprezentanți ai PNL și USR care afirmă că planul este ca, după demiterea Guvernului Dăncilă, clasa politică să se întoarcă la popor, pentru a obține un nou vot. Acest lucru se poate face numai dacă actualul Parlament este dizolvat de către președintele României, iar demersul nu poate fi inițiat decât dacă, după expirarea interimatului de 45 de zile al guvernului demis, vor cădea la vot, tot în parlament, două propuneri succesive de prim-ministru nominalizat de către Klaus Iohannis.

Deși această respingere succesivă ar face parte dintr-un plan al viitoarelor negocieri între partidele aflate în opoziție, concret nici măcar nu ar fi nevoie de o înțelegere. Surse politice afirmă că PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE și Pro România și-au dat mâna doar de conjunctură, pentru a o înlătura pe Viorica Dăncilă de la Palatul Victoria, după care agendele acestor formațiuni se despart. Victor Ponta a cerut în mod clar ca Iohannis să numească un nou prim-ministru din partea PSD sau Pro România și să fie instalat un nou Cabinet format din PSD, ALDE și Pro România. Mai mult, nici Ponta și nici Tăriceanu nu ar susține, prin vot, un Guvern condus de Ludovic Orban, în timp ce parlamentarii USR preferă să nu intre la guvernare alături de alte partide, înainte de alegerile parlamentare la termen sau anticipate.

 

Dispute pre-moțiune

Liderul Pro România a afirmat, ieri, că, opțiunea sa este un guvern de centru –stânga. “Nu îl votez pe Orban, pentru că nu mi-a cerut acest lucru. Sunt oameni la PNL pe care i-aș vota ca premier, dar nu ei vor fi desemnați. Noi suntem capabili să strângem o majoritate PSD-ALDE-Pro România, însă Iohannis cu siguranță nu va numi un premier de la Pro România sau de la PSD. Iar un Guvern PNL USR este puțin probabil, pentru că au numai 140 de voturi în Parlament”, a afirmat, ieri, Ponta, chiar înainte ca moțiunea de cenzură să fie depusă.

De altfel, aceasta este și teama mai multor parlamentari, inclusiv de la PNL, dar și de la PNL, cât și de la ALDE și Pro România, precum și de la PSD. Care, în perspectiva unor alegeri anticipate, ar fi nevoiți să se prezinte, după o perioadă de criză politică și de turbulențe fără precedent, în fața electoratului înainte de sfârșitul anului 2020. Cu șanse reduse pentru mulți dintre acești parlamentari de a se mai regăsi pe lista de candidați pentru un nou Legislativ, dar și cu riscul ca, și în situația în care se vor regăsi, să nu prindă un loc eligibil în noul Parlament rezultat în urma alegerilor anticipate.

 

×