x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dezlegare parţială de glie pentru aleşii locali

Dezlegare parţială de glie pentru aleşii locali

de Adrian Ilie    |    25 Apr 2018   •   08:19
Dezlegare parţială de glie pentru aleşii locali
Sursa foto: Karina Knapek

Un proiect de lege pus recent în dezbatere publică ar putea crea dificultăţi suplimentare partidelor care vor dori în viitor să-şi unească forţele prin intermediul unei fuziuni. Partidele care se vor lăsa înghiţite de „peştii mari” ai politicii riscă să-şi piardă consilierii locali şi judeţeni întrucât aceştia ar putea să aleagă statutul de independenţi fără sancţiunea pierderii mandatului, ca până acum.

Opt deputaţi PSD, în frunte cu Florin Iordache, au iniţiat un proiect de modificare a Statutului aleşilor locali, proiect pe care şi-au pus semnăturile de susţinere alţi 97 de parlamentari PSD şi ALDE, precum şi doi neafiliaţi. Dacă până acum consilierii locali şi judeţeni îşi pierdeau automat mandatul dacă erau excluşi din partidul pe listele căruia au candidat, pe viitor ar putea fi exceptaţi de la această sancţiuni în cazul în care partidul lor a fost absorbit, în urma unei fuziuni, de către altă formaţiune politică. „Concret, un ales local poate ajunge membru al altui partid, printr-o fuziune cu care nu este de acord, fiind forţat să activeze într-un partid politic din care nu doreşte să facă parte şi încălcând încrederea electoratului care l-a ales. Situaţia este total absurdă şi nedemocratică”, se arată în expunerea de motive a legii. Iniţiatorii propun ca aleşii locali aflaţi în această situaţie să poată opta pentru statutul de independent, fără pierderea mandatului. „Legea se va aplica doar pe viitor. Cine şi-a pierdut mandatul până acum, rămâne aşa”, a declarat, pentru Jurnalul, Florin Iordache. Acesta neagă că proiectul său ar avea o ţintă anume. „Nu mă întrebaţi pentru cine este făcută legea pentru că nu am o situaţie a consilierilor aflaţi în această postură”, a precizat Iordache. Deocamdată, doar PMP ar putea fi afectat prin adoptarea acestui proiect întrucât fuziunea cu UNPR a avut loc după alegerilor locale din iunie 2016, fuziune în urma căreia partidul lui Băsescu a obţinut în plus 26 de primari şi 1203 consilieri locali. Un grup de nemulţumiţi de fuziunea cu PMP au contestat-o în instanţă, procesul prelungindu-se până astăzi. Practic, consilierii locali proveniţi din fostul UNPR care nu sunt satisfăcuţi de colaborarea cu PMP vor putea să devină independenţi, dacă legea iniţiată de Iordache va fi adoptată. Pe viitor, este greu de anticipat ce partid ar mai putea avea probleme. Deşi improbabilă în momentul de faţă, o eventuală fuziune în viitor a PNL şi ALDE, ambele partide revendicându-se ca liberale, ar putea avea probleme în teritoriu dacă aleşii lor locali nu ar fi mulţumiţi de această fuziune. Cert este că PSD nu va fi afectat deoarece nu există deocamdată un partid de stânga pentru ca o absorbţie de către social-democraţi să constituie o miză.

Liberalii pot dormi liniştiţi după o eventuală adoptare a legii deoarece fuziunea PNL-PDL a fost realizată înainte de alegerile locale din 2016, iar consilierii lor locali au fost toţi aleşi pe listele noului PNL.

Sclavii partidelor

Nu rareori consilierii locali au fost cumpăraţi ca vitele la obor de către formaţiunile politice în dezgustătoare campanii de racolare desfăşurate periodic de partidele de la putere. Tonul l-a dat Alianţa D.A care, în vara lui 2006, a modificat Statutul aleşilor locali astfel încât aceştia au primit o perioadă în care să-şi declare afilierea politică, urmând ca sancţiunea de pierdere a mandatului în caz de schimbare a partidului să fie aplicată doar după depunerea declaraţiei. Practic, aleşii locali au primit o perioadă de graţie în care au avut ocazia să treacă la alt partid fără să-şi piardă mandatele. Atunci victimele au fost partidele de opoziţie, mai ales cei de la PSD, iar beneficiarii au fost PD şi PNL. Majoritatea traseiştilor de atunci au preferat PD-ul, fapt care a înveninat şi mai mult relaţiile cu liberalii, acesta fiind încă un motiv al rupturii. Aceeaşi manevră a făcut-o şi Victor Ponta în anul 2014, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă a Guvenrului, cu PDL şi PNL pe post de victime. Ulterior, respectiva OUG a fost declarată neconstituţională, dar era deja prea târziu întrucât codoşlâcul PSD reuşise.

Primarii, traseişti cu impunitate

Spre deosebire de consilieri, primarii nu-şi pierd mandatele dacă sunt excluşi din partid, pierderea mandatului survenind doar dacă au demisionat de bunăvoie. În consecinţă, deseori s-a ajuns în situaţii absurde ca primari care, oficial, sunt într-o formaţiune politică, să participe la şedinţele altui partid. Ei nu demisionau ca să nu piardă mandatul, iar partidele de care se distanţaseră nu-i excludeau ca să nu le dea posibilitatea să se înscrie într-un alt partid. Cea mai cunoscută situaţie de genul acesta era cea a lui Gheorghe Ştefan, fostul primar de Piatra-Neamţ, care în acte era încă primar PNL, dar venea ca „invitat special” la şedinţele conducerii democrat-liberale. Însă cea mai sigură metodă de a-i strânge cu uşa pe primari rămâne condiţionarea acordării fondurilor de la Guvern sau de la Consiliul Judeţean, o altă manevră neruşinată prin care partidele obţin beneficii folosindu-se de bani publice.

×
Subiecte în articol: sclavii partidelor