x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Din dragoste: Băsescu Traian s-a dat cu penalii 

Din dragoste: Băsescu Traian s-a dat cu penalii 

de Marius Gîrlașiu    |    21 Apr 2017   •   12:16
Din dragoste: Băsescu Traian s-a dat cu penalii 

La patru luni după ce promitea că va fi cel mai aprig opozant al regimului Dragnea, fostul preşedinte Traian Băsescu a devenit din interes aliatul majorităţii PSD-ALDE în Parlament. O demonstrează atât faptele, cât şi declaraţiile şefului PMP, care propune graţierea corupţilor şi revocarea din funcţie a şefei DNA. După condamnarea Elenei Udrea, Băsescu face tot ce-i stă în putință pentru a se asigura că protejatei sale îi va fi bine. 

Ce pot să îi garantez PSD-ului este că va avea cea mai dură opoziţie la guvernare pe care a avut-o vreodată”, promitea Traian Băsescu în noaptea alege­rilor parlamentare din 11 decem­brie. Partidul său intrase la limită în Parlament, obţinând puţin peste pragul electoral de 5%, iar fostul preşedinte se proclama lider providenţial al Opoziţiei: „Până la urmă, acesta pare să fi fost destinul meu în politică: opoziţia fără compromisuri la PSD”. La patru luni de la acel moment, liderul PMP şi-a aban­donat legământul, trădându-i fără regrete pe nostalgicii pedelişti ai vremurilor de glorie. Pare să aibă și un motiv solid: Elena Udrea, cea care a fost condamnată la închisoare în primă instanță. 

Propunerile fostului președinte 

Miercuri seara, Băsescu a urmat modelul brevetat de Şerban Nicolae şi a depus mai multe amendamente controver­sate la proiectul Legii graţierii, aflat în dezbaterea Comisiei juridice din Senat. Şeful PMP a propus graţierea în întregime a pedepselor cu închisoarea de până la 10 ani inclusiv (faţă de termenul de 5 ani, cuprins în proiectul iniţial al Guvernului) şi reducerea la jumătate a pedep­selor pentru femeile „care au fost condamnate pentru infracţiuni care nu au fost săvârşite cu violenţă, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupţie”, precum şi a persoa­nelor de peste 60 de ani. În forma propusă de Guvern, pedeapsa era graţiată pe jumătate doar în cazul femeilor însărcinate şi al celor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani. Vaşnic apărător al „statului de drept” pe vremea celor zece ani de domnie la Cotroceni, Băsescu vrea şi păsuirea condamnaţilor care nu au posi­bilităţi financiare, ei nemaifiind obligaţi să returneze prejudiciul stabilit de instanţă dacă „persoana condamnată dove­deşte că nu a avut nicio posibi­litate” financiară. „Condiţio-narea achitării prejudiciului de primirea graţierii este neconsti­tuţională, în condiţiile în care se oferă această clemenţă doar acelor care au o situaţie mate­rială ce le (permite - n.r.) să o primească”, susţine liderul PMP. În plus, dacă amendamentele lui Băsescu vor fi adoptate, ar urma să fie graţiaţi inclusiv condam­naţii pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, infrac­ţiuni de corupţie, conflict de interese, deturnare de fonduri, fals intelectual sau constituire de grup infracţional organizat. Alte amendamente propuse de liderul PMP ar permite inclusiv graţierea persoanelor condam­nate pentru terrorism, spălare de bani, furt calificat, violare de domiciliu, înşelăciune sau dela­pidare. 

Turcescu s-a lepădat de penali 

Liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac, a anunţat că partidul nu-şi asumă amenda­mentele lui Băsescu, acestea nefiind discutate în partid. „Consider că aceste amenda­mente nu sunt ale PMP. Dacă vor fi depuse, vor fi amendamente ale domnului preşedinte Traian Băsescu şi nu ale PMP”, a spus Tomac. Dezamăgit de acţiunea lui Băsescu, deputatul PMP Robert Turcescu i-a dat o replică acidă fostului preşedinte, amin­tind de jurământul făcut de acesta în seara alegerilor parla­mentare. „Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia Partidului Mişcarea Populară. PMP este un proiect viabil, necesar democraţiei româneşti, dar numai în condiţiile în care declaraţia preşedintelui Băsescu din decembrie 2016 va rămâne în permanentă actuali­tate”, a reacţionat Turcescu. 

Nici Șerban Nicolae nu e de acord cu amendamentele 

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciare­lor, dacă proiectul Legii graţierii ar fi adoptat de Parlament în forma amendată de senatorul Şerban Nicolae, ar beneficia de graţiere un număr de 2.765 de deţinuţi, dintre care 246 condamnaţi pentru corupţie. În forma iniţială propusă de Guvern ar fi graţiate 1.190 de persoane, iar în forma propusă de Consiliul Supe­rior al Magistraturii ar scăpa de închisoare 888 de deţinuţi. „Grupul PMP vrea să facă şi o serie de modificări la propriile amendamente. Nu le critic înainte şi vreau să le analizez pe toate cu maxim discernământ. Singura intoleranţă pe care o mani­fest este faţă de intoleranţa altora”, a reacţionat Şerban Nicolae, preşedintele Comisiei juridice din Senat. Întrebat dacă susţine graţierea pedepselor de până la 10 ani, Nicolae a spus că i se pare că „este o durată excesivă”. „Eu am propus graţierea pedepselor de până la 3 ani, nu ca Guvernul, de până la 5 ani. Am văzut şi o serie de speculaţii făcute de unii pe seama simulărilor ANP. Dacă se va propune şi graţierea pedepselor de până la 10 ani, le vom discuta. Nu sunt de acord cu asemenea propunere. Ea va face obiec-tul dezbaterii ca orice altă propunere”, a spus senatorul PSD. Potrivit ANP, în perioada ianuarie 2016 – martie 2017 au intrat în închisori 17.016 persoane şi au ieşit 18.109. 

×