x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică DNA, într-un nou conflict cu Senatul

DNA, într-un nou conflict cu Senatul

de Adrian Ilie    |    05 Mai 2015   •   23:11
DNA, într-un nou conflict cu Senatul
Sursa foto: Diana Oros

Un grup de senatori PSD a propus, în Comisia juridică, un amendament la Codul de procedură penală prin care se modifică articolul ce vizează aresta-rea preventivă a suspecţilor. Potrivit amendamentului, „măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice”, sintagmă ce înlocuieşte formularea „suspiciuni rezonabile”. Se revine astfel la formularea conţinută în vechiul Cod de procedură penală.

Potrivit iniţiatorilor, „de la începutul anului trecut, arestarea a devenit, dintr-o măsură excepţională, o regulă, fiind suficientă existenţa unui simplu denunţ ca ea să poată fi luată. De aici, plimbarea cu cătuşe a acuzaţilor în faţa presei a devenit ceva cotidian”. Amendamentul a fost adoptat de comisie şi urmează să intre în dezbaterea plenului. DNA se opune modificării susţinând că îi obstruc-ţionează activitatea.

„Stabilirea unor reguli de procedură exclusiv pentru procuror, nu și pentru ceilalți partici¬panți la procesul penal care exercită aceleași atribuții, este atipică și indică faptul că propunerea urmărește limitarea capacității investigative a organelor de urmărire penală”, aver¬tizează DNA, în punctul de vedere trimis Ministerului de Justiţie. 

×