x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Cred că preşedintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale

Dragnea: Cred că preşedintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale

23 Ian 2017   •   23:43
Dragnea: Cred că preşedintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a susţinut luni că "preşedintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale", în condiţiile în care "a obţinut în fals nişte case, fapt dovedit de instanţă".

El a calificat afirmaţiile şefului statului referitoare la "curăţarea dosarelor" politicienilor ca fiind nişte minciuni.

"Eu, în general, n-am vrut să-l atac pe preşedintele Iohannis, m-am abţinut şi astă vară şi astă toamnă şi în timpul campaniei electorale şi după alegeri. Ne-am concentrat şi ne concentrăm în continuare pe programul de guvernare pentru că, dincolo de acest scandal, provocat şi întreţinut, instigat de preşedintele Iohannis, oamenii au nevoie de bunăstare, au nevoie de o viaţă mai bună. Nu aceste mitinguri, nu declaraţiile preşedintelui Iohannis o să le facă o viaţă mai bună. Eu cred că preşedintele Iohannis este ultimul care poate vorbi de dosare penale, care poate vorbi de oameni cinstiţi. Noi vorbim de un om, o familie, care a obţinut prin fals nişte case. Şi asta este dovedit de instanţă. Sigur că n-are nimeni curaj să meargă mai departe şi să vadă dacă e linie penală, trebuie să mai întreprindă ceva. Dar noi discutăm de un preşedinte care a luat în mod ilegal nişte case. Cine să aibă curaj? Care procuror din România? Cei pe care i-a numit preşedintele Iohannis?", a afirmat Dragnea la Romania TV.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că, prin proiectul legii graţierii, nu este vorba nici de acoperirea corupţilor, nici de ştergerea prejudiciilor, nici de criminali, de violatori sau de hoţi.

"Guvernul n-a avut şi nu are în intenţie ca cele patru fapte, infracţiuni de corupţie care înseamnă luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă şi cumpărarea de influenţă - acele fapte nu vor fi graţiate. Doi - trebuie să se mai ştie că amenda de 80 de milioane de euro, pe care riscă să o plătească România, amenda dată de CEDO înseamnă bani mulţi. Trei - tot ceea ce înseamnă prejudicii care sunt aferente pedepselor pentru cei care au fost condamnaţi şi care sunt acum în închisori se vor recupera, deci alea nu sunt graţiate. Deci ideea că se dă o lege a graţierii pentru corupţi pică. Ideea că cei care au furat bani sau care au creat prejudicii prin această graţiere scapă, să nu mai dea banii, este o minciună", a detaliat Dragnea.

El s-a arătat "absolut convins" că 99,9 % dintre cei care au ieşit în stradă n-au avut timp să citească acel proiect de lege, care ar fi fost pus pe site.

"Sunt, am înţeles, în jur 50 de excepţii. Violatorii nu sunt graţiaţi, criminalii nu sunt graţiaţi, hoţii nu sunt trecuţi în proiect. Traficanţii de droguri, criminalii, actele de terorism, şantaj, spălare de bani, toate faptele de tâlhărie cu violenţă. Este o măsură pe care guvernul şi-o asumă pentru că situaţia din închisori este îngrozitoare. De ce ar trebui România să plătească în continuare 80 de milioane de euro pentru că, totuşi, cei care au fost condamnaţi au fost condamnaţi, îşi ispăşesc pedeapsa, dar n-au fost condamnaţi nici la moarte, nici la ocnă. Condiţiile de acolo sunt inumane. Până la urmă, se pune problema ca, după o perioadă, mai scurtă sau mai lungă, să revină ca să se integreze în societate", a menţionat liderul PSD.

Sursa -  AGERPRES

×