x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea, “curăţat” de sistem. Oamenii lui, “curăţaţi” de premier

Dragnea, “curăţat” de sistem. Oamenii lui, “curăţaţi” de premier

de Ion Alexandru    |    04 Iun 2019   •   07:39
Dragnea, “curăţat” de sistem. Oamenii lui, “curăţaţi” de premier

La fix o săptămână după ce Liviu Dragnea a fost condamnat, PSD, sub conducerea Viorică Dăncilă, operează epurări de substanţă în Guvern. Strategul programului de guvernare, cu care social-democraţii au câştigat alegerile parlamentare din anul 2016, Darius Vîlcov, a fost convins să demisioneze din funcţia de consilier pe probleme economice al primului-ministru. Iar lucrurile nu se opresc aici. Odată cu Vîlcov, vor pleca din Guvern două apropiate ale acestuia. Este vorba despre şefa ANAF, Mihaela Triculescu, dar şi de preşedinta CNAS, Adriana Cotel. Locul lui Darius Vîlcov va fi ocupat de Remus Borza, cel care, în 2017, a demisionat din ALDE, după ce a refuzat să voteze, în Parlament, moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva guvernului condus de Sorin Grindeanu.

 

Darius Vîlcov, omul din umbră care a contribuit decisiv la redactarea programului de guvernare al PSD, pe rezutatele economice ale căruia Guvernul Dăncilă s-a “cocoţat”, a demisionat, ieri, din funcţia de consilier al primului-ministru. Vîlcov a avut de ales să plece singur sau să fie dat afară, conform unor surse guvernamentale. Considerat unul dintre cei mai apropiaţi oameni din partid ai lui Liviu Dragnea, Darius Vîlcov s-a remarcat prin mesaje foarte clare cu privire la reechilibrarea raportului de forţe pe piaţa economică a multinaţionalelor şi a companiilor româneşti, implementarea unei legislaţii prin care companiile străine să plătească taxe şi impozite în România, fapt ce l-a transformat într-o ţintă mobilă a presei “de dreapta”. Dar şi a sistemului. Considerat autor moral al celebrei OUG 114, lui Vîlcov i s-a cerut demisia în mai multe rânduri de către Opoziţie şi de către mediul corporatist.

Despre plecarea lui Darius Vîlcov din Guvern s-a discutat încă de a doua zi după alegerile europarlamentare şi, mai ales de când Liviu Dragnea a fost încarcerat. Anterior, Dăncilă a dat-o afară din Executiv pe Anca Alexandrescu, consilier al premierului pe probleme de comunicare şi relaţii publice, considerată, de asemenea, o apropiată al lui Liviu Dragnea.

 

Mazilierea a început cu două zile înaintea alegerilor

Deloc întâmplător, cu două zile înaintea alegerilor europarlamentare, Darius Vîlcov a aflat că DIICOT a început urmărirea penală “in personam” împotriva lui, pentru că a făcut public, pe pagina sa de Facebook, protocolul încheiat de SRI cu Parchetul General, în 2016, înainte ca acesta să fie declasificat. Surse judiciare acreditează ideea că, prin anchetarea lui Vîlcov în acest dosar, se urmăreşte, de fapt, “agăţarea” procurorului-şef adjunct al Secţiei pentru Investigarea Infracşiunilor din Justiţie, Adina Florea, suspectată că ar fi sursa care i-a pus la dispoziţie lui Darius Vîlcov acest document cu caracter secret.

În paralel, Vîlcov, care a făcut obiectul mai multor anchete, fiind chiar şi arestat preventiv, are o condamnare nedefinitivă de opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă, fapte pe care, conform DNA, le-ar fi săvârşit pe vremea când era primar al municipiului Slatina, judeţul Olt.

 

Epurări, pas cu pas

Iar Vîlcov nu este singurul “executat”. Tot ieri, ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a luat decizia să elimine din Guvern un apropiat al lui Darius Vîlcov. Este vorba despre preşedintele ANAF, Mihaela Triculescu, cea care l-a înlocuit, în această funcţie, pe Sorin Mişa. Teodorovici i-a înaintat premierului Dăncilă propunerea de revocare, aceasta fiind admisă. Locul lui Triculescu la conducerea ANAF a fost preluat de Mirela Călugăreanu.

Şi, tot ieri, tot la o săptămână după condamnarea lui Dragnea, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a luat decizia să-i propună premierului demiterea de la şefia Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a preşedintelui Adriana Cotel, de asemenea considerată o apropiată a grupului Dragnea-Vîlcov.

 

×