x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: L-am asigurat pe Orban că situaţia liceului catolic din Târgu Mureş va fi rezolvată prin HG sau lege

Dragnea: L-am asigurat pe Orban că situaţia liceului catolic din Târgu Mureş va fi rezolvată prin HG sau lege

25 Sep 2017   •   09:57
Dragnea: L-am asigurat pe Orban că situaţia liceului catolic din Târgu Mureş va fi rezolvată prin HG sau lege
Sursa foto: DIANA OROS

Preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seara, că l-a asigurat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, că situaţia de la Liceul Catolic din Târgu Mureş va fi rezolvată, printr-o hotărâre de guvern sau lege, pentru anul şcolar viitor, iar în schimb acesta a promis afirmarea susţinerii din partea maghiară a candidaturii României la OECD.

Dragnea a mai spus că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a facilitat discuţia telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban.

"L-am sunat pe domnul Kelemen Hunor şi am zis: 'domn'e, aş vrea să vorbesc cu domnul Orban la telefon, se poate ? Poate ai telefonul, ai cunoştinţe, aveţi contacte'. 'Da !'. M-a sunat înapoi şi mi-a spus marţi, la ora 1,00, puteţi vorbi la telefon, venea de nu ştiu unde. Am vorbit, un interlocutor foarte deschis la dialog, un politician, după părerea mea inteligent, foarte pragmatic şi cu simţul umorului. Şi am convenit următoarele: că decât să ne certăm ca ţări, de ani de zile, în loc să cooperăm economic, în loc să fim mai puternici împreună, pentru că putem avea foarte multe interese comune, şi economice şi de strategie şi de muncă împreună în UE, cred că e mai bine să găsim soluţii la ceea ce ne interesează şi în prezent şi în viitor. Şi i-am spus: 'consider că este total îndreptăţită cererea şi solicitarea ca acel liceu să funcţioneze' (...) Şi i-am spus 'vom rezolva această problemă, în aşa fel încât, începând cu anul şcolar viitor, acel liceu să se înfiinţeze. Şi vom adopta, ori hotărâre de guvern, ori lege în Parlament, vom face toate demersurile legale ca acel liceu să se înfiinţeze", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3, întrebat ce a discutat cu premierul Ungariei şi cine i-a facilitat convorbirea.

Preşedintele PSD a adăugat că, în schimb, premierul ungar "s-a angajat că va da dispoziţie ministrului de Externe, care era, sau urma să meargă la Washington, să spună că Ungaria susţine România pentru OECD". "Stabilim să mai avem nişte întâlniri şi să căutăm care sunt cele mai bune căi pentru a avea o colaborare bună între aceste două ţări", a menţionat Dragnea.

El a explicat în context că în cazul liceului pus în discuţie din Târgu Mureş este vorba de două clădiri unde funcţionează ''liceul tradiţional, 'Unirea', unde învaţă toţi copiii şi mai este o clădire". "Aceste două clădiri au fost retrocedate acum câţiva ani Bisericii Romano-Catolice, care nu a dat afară şcoala românească de acolo, dar a spus: 'domn'e, vă menţinem aici fără probleme, dar avem şi noi o dorinţă ca în cealaltă clădire mai mică să se înfiinţeze un liceu romano-catolic. Şi statul român a zis da !", a mai afirmat liderul PSD.

Liviu Dragnea a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că a discutat la telefon cu premierul ungar, Viktor Orbán, despre situaţia de la Liceul Catolic din Târgu Mureş şi l-a asigurat pe acesta că problema apărută "va fi rezolvată".

Autorităţile ungare au anunţat, în urmă cu trei săptămâni, că au suspendat sprijinul acordat României la aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activităţii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar faţă de situaţia în care se află respectivul liceu şi a spus într-o conferinţă de presă că acţiunea autorităţilor române echivalează cu "un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorităţii ungare, copiilor, familiilor şi procesului de restituire în România". www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: liviu dragnea Viktor Orban