x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dragnea: Se pare că, de o perioadă de timp, domnul Cioloş se află într-o campanie electorală mascată

Dragnea: Se pare că, de o perioadă de timp, domnul Cioloş se află într-o campanie electorală mascată

29 Sep 2016   •   17:44
Dragnea: Se pare că, de o perioadă de timp, domnul Cioloş se află într-o campanie electorală mascată
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a susţinut joi că premierul Dacian Cioloş se află, de o anumită perioadă de timp, într-o campanie electorală "mascată" şi dacă vrea să se înscrie într-un partid politic ar trebui să-şi dea demisia. 

"PSD-ul nu poate fi încurcat politic de către nimeni, poate alte instituţii pot încurca PSD-ul sau poate aşa cred. Dar nu ne poate încurca nici Cioloş. Dacă Cioloş, dacă domnul Cioloş vrea să se înscrie într-un partid politic trebuie să-şi dea demisia, pentru că ar însemna că, dacă face acest lucru, este un mincinos, pentru că a spus la învestitură şi înainte de învestitura din Parlament că nu se va înscrie în niciun partid politic şi nu va participa la alegeri. Se pare că de o perioadă de timp domnul Cioloş se află într-o campanie electorală mascată. S-ar putea ca în anumite situaţii să fie o campanie electorală făcută pe bani publici. S-ar putea. Dar este o campanie electorală făţişă. Dacă vrea să se înscrie el sau un membru al Guvernului într-un partid politic trebuie să-şi dea demisia din Guvern", a declarat Dragnea, care participă la un eveniment cu pensionarii PSD. 

Întrebat care sunt acele instituţii, Dragnea a spus că altele decât cele politice. "Din punct de vedere politic, nu ne poate încurca nimeni, pentru că este o luptă politică pe care, probabil, avem toate şansele să o câştigăm. Alte instituţii, dacă se vor implica, ne-ar putea încurca. Sper să nu. (...) Alte instituţii în afara celor politice, sunt multe instituţii în România. Vreţi să vă traduc din română în română?", a adăugat el. 

Liderul PSD i-a solicitat din nou şefului statului, Klaus Iohannis, "să rămână preşedinte al României". 

"Nu este preşedintele PNL-ului, nu pot fi dispreţuiţi românii în asemenea fel, românii sunt cei care vor hotărî cine va conduce ţara după 11 decembrie prin votul lor. Aşa este scris în Constituţie, aşa se va întâmpla, nu vom fi de acord cu această atitudine şi o vom taxa de câte ori va apărea. După părerea mea, începe să se vadă o tendinţă la preşedinte de a cumula toată puterea în România - servicii, alte structuri, Guvern, Parlament. Prea multă putere în mâinile unui singur om devine periculoasă şi nocivă pentru România", a argumentat preşedintele PSD. 

Dragnea s-a arătat de acord cu afirmaţiile preşedintelui Senatului conform cărora declaraţiile şefului statului referitoare nominalizarea unui viitor premier sunt un atac la democraţie. 

"Prin ceea ce a spus preşedintele mesajul este următorul - nu mă interesează ce votează milioanele de români, premierul îl pun eu şi vreau să-l pun pe Cioloş. Şi ca să-l pun pe Cioloş, trebuie să spună de la început Cioloş la ce să meargă, la PNL, toată lumea a înţeles că e vorba de PNL, ca să-l pun prim-ministru. Ăsta este un dispreţ faţă de români şi este un atac brutal la democraţie, cum a spus Tăriceanu, pentru că, până la urmă, Constituţia spune foarte clar - suveranitatea se exercită de poporul român, numai de poporul român prin aleşi pe care îi votează. Nu se poate exercita de un grup de persoane sau de o singură persoană, este o încălcare flagrantă a Constituţiei", a arătat preşedintele PSD. 

Întrebat dacă se poate vorbi despre o suspendare a preşedintelui, Dragnea a spus că PSD nu are un astfel de plan. 

"S-ar putea să se autosuspende din simpatia pe care a avut-o la un moment dat în rândurile populaţiei. Noi nu avem în plan suspendarea preşedintelui, avem în plan să mergem la alegeri pe 11 decembrie, să convingem cât mai mulţi români să vină la vot, pentru a-i arăta preşedintelui că nu un singur om hotărăşte soarta ţării, ci milioane de români care votează", a precizat liderul social-democraţilor. 

Klaus Iohannis a anunţat joi că, după alegerile parlamentare din acest an, nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană independentă politic. 

El a adăugat că premierul Dacian Cioloş va trebui să răspundă, în perioada următoare, dacă rămâne independent sau dacă îşi declară simpatia ori adeziunea pentru un partid politic. AGERPRES

×