x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică EBa: Ponta vrea reducerea TVA la produsele bio pentru a-i oferi temă de campanie soţiei

EBa: Ponta vrea reducerea TVA la produsele bio pentru a-i oferi temă de campanie soţiei

13 Noi 2013   •   12:08
EBa: Ponta vrea reducerea TVA la produsele bio pentru a-i oferi temă de campanie soţiei

Elena Băescu este de părere că iniţiativa lui Victor Ponta de a reduce TVA la produsele bio ar face mai mult rău decât bine pentru majoritatea românilor. Fiica preşedintelui Băsescu l-a acuzat pe liderul PSD că "impune astfel de decizii economice pentru a-i oferi o temă de campanie soţiei sale".

"Am văzut cu foarte mare surprindere că PSD, prin Victor Ponta şi nevasta sa, a decis să susţină ideea reducerii TVA-ului la produsele alimentare bio. (..) Ar fi de preferat ca Premierul României să nu impună decizii economice de o asemenea însemnătate doar pentru a-i oferi o temă de campanie soţiei sale, care, din cauza evenimentelor din ultima perioadă, evită să se mai exprime public pe subiectele ei preferate: respingerea proiectului Roşia Montană si protejarea câinilor maidanezi", a scris Elena Băsescu, pe site-ul personal.

În continuare, europarlamentarul spune că, dacă tot se merge pe ideea reducerii TVA-ului la alimente, "o măsură altfel foarte bună cu un potenţial social uriaş, această scădere trebuie aplicată tuturor produselor alimentare, nu numai celor extrem de scumpe, pentru care militează soţia Premierului".

"Ştie toată lumea că îşi permit să cumpere roşii bio cu 20 de lei sau zahăr bio cu 25 de lei, nu trebuie să-i oblige şi pe ceilalţi români să se comporte la fel – pentru că nu au de unde.Ca şi constatare de final: curată măsură socialistă, n-am ce zice!", scrie EBa.

Fiica preşedintelui şi-a exprimat surprinderea faţă de "strigătele de admiraţie" care au apărut vizavi de un asemenea demers şi faţă de argumentele celor care îl susţin, potrivit cărora "produsele bio se vor ieftini", "vom mânca mai sănătos" sau "ajutăm agricultura".

"Spun că mă surprinde această atitudine pentru că îmi pare că propunerea, dacă ar fi pusă în practică, ar face mai mult rău decât bine pentru majoritatea românilor", a adăugat Elena Băsescu.

Ea a explicat că scăderea TVA la alimentele bio va avea ca un prim efect creşterea preţului alimentelor pentru cetaţenii de rând.

"Guvernul socialist ar alege astfel să susţină o parte a agriculturii care va produce mereu alimente mai scumpe decât cele obişnuite. Chiar şi cu un TVA scăzut la 9%, preţurile nu s-ar micşora semnificativ, în condiţiile în care acestea sunt oricum de 4-5 ori mai mari decât ale celorlalte alimente. Vor fi însă încurajaţi agricultorii să se orienteze către acest segment, renunţându-se la cultivarea produselor tradiţionale, ceea ce va duce şi la scumpirea acestora din urmă", a spus Elena Băsescu.

Europarlamentarul a mai precizat că România, având un TVA de 9%, va deveni mai degrabă o piaţă de desfacere pentru aceste produse.

"S-ar putea să ne trezim că nu se investeşte mai mult în agricultură, ci că importurile de astfel de produse cresc. De altfel, peste 60% din piaţa produselor bio din România se face din importuri", a mai comentat Elena Băsescu, adăugând că, printr-o astfel de măsură, s-ar construi un sistem discriminatoriu pentru cei care investesc în agricultura tradiţională.

Potrivit Elenei Băsescu, argumentul privind sănătatea acestor produse este construit artificial, în condiţiile în care există mai multe studii făcute la nivel naţional, dar şi la nivelul Uniunii Europene care arată că şi în produsele bio se găsesc urme de pesticide sau substanţe artificiale, iar aportul de nutrienţi este absolut similar cu cel al alimentelor tradiţionale.

"Vor apărea foarte multe produse falsificate. Toată lumea va încerca să pună eticheta bio pe alimentul propriu, pentru că se vinde cu un preţ mai mare şi este impozitat mai puţin. Or, Guvernul lui Ponta, aşa cum se vede în fiecare zi, nu are organisme de combatere a acestui tip de evaziune", a mai comentat Elena Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că produsele bio vor beneficia de reducerea TVA la 9%, la fel ca la pâine, măsura urmând a intra în vigoare din 2014, după întâlnirea dintre Guvern şi delegaţia FMI de anul viitor.


×