x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Extrema dreaptă maghiară se va întruni la Târgu Mureş

Extrema dreaptă maghiară se va întruni la Târgu Mureş

de Daniela Munteanu    |    07 Feb 2011   •   12:47
Extrema dreaptă maghiară se va întruni la Târgu Mureş
Sursa foto: Dorina Matis/Agerpres

150594-dorina-matis-agerpres-4410095.jpgEuroparlamentarul maghiar Szegedi Csanád, din partea partidului de extremă dreaptă Jobbik (Mişcarea Dreapta pentru Ungaria), iese din nou la rampă cu o altă iniţiativă antiromânească. Acesta a acuzat, în Parlamentul European de la Bruxelles, că maghiarii din România sunt privaţi de drepturi şi oprimaţi. De asemenea, Csanád susţine demersurile acolitului său de la Miercurea Ciuc, Csibi Barna, pentru schimbarea denumirii municipiului Miercurea Ciuc în Csíkszereda, ba mai mult doreşte ca toate localităţile din Transilvania, locuite de maghiari, să fie redenumite în limba maghiară.

Pentru a fi cât se poate de convingători în demersurile lor, la iniţiativa lui Szegedi Csanád, conducerea Jobbik se va reuni, în luna martie, în biroul acestuia de la Târgu Mureş, deschis în iunie 2010. „Intenţia noastră fermă este să sprijinim efortul secuimii pentru autonomie şi să atragem atenţia de situaţia fraţilor noştri maghiari separaţi temporar, privaţi de drepturi şi oprimaţi fără precedent în Europa”, apare într-un comunicat al europarlamentarului. Szegedi mai afirmă că au fost primii care au deschis un birou în Transilvania, iar prin această întrunire doresc să dea exemplu partidelor din Ungaria.

Szegedi Csanád supărat pe Băsescu că nu sprijină autonomia teritorială a secuilor

Szegedi Csanád a atins problema autonomiei secuilor şi în Parlamentul European. „Secuimea are dreptul la autodeterminare teritorială!”, a spus europarlamentarul la Bruxelles. El a reacţionat astfel după ce preşedintele Traian Băsescu şi-a repetat afirmaţia, zilele trecute, potrivit căruia nu va sprijini autonomia teritorială ale secuilor. Europarlamentarul a subliniat în discursul lui, că autonomia nu depinde de bunăvoinţa preşedintelui român ci este un drept al secuilor. „Preşedintele României şi-a repetat afirmaţia, în mod regretabil, zilele trecute, că nu sprijină autonomia teritorială a secuilor. Aş vrea să turnăm apă curată în pahar, odată pentru totdeauna, aici în Parlamentul European, şi să afirmăm că secuimea are dreptul la autodeterminare teritorială. Acest lucru nu depinde de bunăvoinţa preşedintelui Traian Băsescu, secuimea are dreptul la autonomie!”, a spus Szegedi Csanád. Europarlamentarul a atras atenţia colegilor că autodeterminarea este un „drept obligatoriu”, recunoscut internaţional. „Este insuportabilă măsura dublă, că Uniunea Europeană spune, că anumite etnii au dreptul la autonomie, iar altele nu. Bascii, catalanii au dreptul, secuii nu au dreptul la autonomie”, a reproşat Uniunii Europene Szegedi Csanád. „Pornind din această logică, trebuie să afirm cu toată convingerea, că nu este european cel care nu sprijină aspiraţia la autonomie ale secuilor!”, a conchis europarlamantarul Jobbik.

Szegedi sprijină rebotezarea localităţilor în limba maghiară

Vicepreşedintele Jobbik a reacţionat şi la iniţiativa cetăţenească ale harghiteanului Csibi Barna, (care este şi unul dintre liderii Gărzii Secuieşti), de a schimba denumirea municipiului Miercurea Ciuc în Csíkszereda. Szegedi afirmă pe blogul său personal, că acordă sprijin acestei iniţiative, ba mai mult, încurajează membri şi simpatizanţii Jobbik din Transilvania să susţină cauzele asemănătoare, pentru avansarea autodeterminării maghiare şi autonomiei din Transilvania. „În calitate de vicepreşedinte al Mişcării Dreapta pentru Ungaria şi ca europarlamantar al acestui partid, sprijin această iniţiativă măreaţă şi totodată îndemn membri şi simpatizanţii Jobbik din Transilvania ca să sprijine toate cauzele asemănătoare, în vederea avansării autodeterminării maghiare şi autonomiei teritoriale din Transilvania”, subliniază Szegedi. El apreciază că ar fi benefică rebotezarea oficială a localităţilor cu populaţie majoritar maghiară din Transilvania, din afara Ţinutului Secuiesc, cum ar fi în Partium şi în Călata, dar şi în tot bazinul Carpatic.

×
Subiecte în articol: autonomie szegedi csanád jobbik