x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gafele lui Iordache îngroapă Guvernul Grindeanu

Gafele lui Iordache îngroapă Guvernul Grindeanu

de Marius Gîrlașiu    |    07 Feb 2017   •   09:00
Gafele lui Iordache îngroapă Guvernul Grindeanu
Sursa foto: GrigorePopescu

Guvernul condus de Sorin Grindeanu a dat ieri un nou rateu în relaţia tensionată cu strada. Ministerul Justiţiei a trimis către Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de lege inspirat aproape copy-paste din ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, însă ulterior a renunţat la iniţiativă. Ministerul a transmis că va realiza un nou proiect de modificare a Codurilor Penale, iar ministrul Florin Iordache a fugit de jurnalişti pe holurile Parlamentului.

 

Florin Iordache a anunţat ieri dimineaţă, în Parlament, că ministerul Justiţiei va pune în dezbatere publică, în cursul zilei, un nou proiect de lege privind modificarea codurilor penale, după abrogarea OUG13/2017. Ministrul a anunţat presa că draftul proiectului va fi afişat pe site-ului ministerului şi va rămâne în dezbatere publică timp de 30 de zile, pentru a fi consultat de specialişti. "Înainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere. Potrivit legii, proiectul va rămâne în dezbatere 30 de zile", a afirmat Iordache la Parlament. Ulterior, au apărut pe surse informaţia că noul proiect de lege era inspirat aproape copy-paste din ordonanţa abrogată de Guvernul Grindeanu, singura modificare operată fiind eliminarea pragului de 200.000 de lei din definiţia abuzului în serviciu. În rest, toate celelalte propuneri din ordonanţa 13 fuseseră preluate în totalitate: pedeapsa maximă pentru abuzul în serviciu – 3 ani, dezincriminarea favorizării făptuitorului în cazul emiterii de acte normative şi modificarea instituţiei denunţului prin limita impusă denunţătorilor la şase luni. Imediat, pe reţelele sociale s-a răspândit ştirea că Guvernul Grindeanu va transforma ordonanţa 13 într-un proiect de lege adresat Parlamentului, iar protestatarii au anunţat că vor ieşi din nou în stradă.

 

Iordache, fugărit în Parlament

A fost momentul în care ministrul Florin Iordache s-a răzgândit, iar ministerul s-a delimitat public de proiectul de lege anunţat dimineaţa. “Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”, a transmis Ministerul Justiţiei într-un comunicat. După doar o oră, ministerul a anunţat că renunţă la proiectul iniţial care conţinea majoritatea prevederilor din OUG 13, în favoarea unui proiect “mai amplu” care va ţine cont de toate deciziile CCR. În schimb, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că Ministerul Justiţiei apucase să trimită proiectul iniţial “pentru avizare”. Spre seară, în Parlament, ministrul Florin Iordache a fugit de jurnaliştii care îl chestionau în privinţa proiectului. “Proiectul privind Codurile nu va mai fi depus niciunde. E nevoie de o dezbatere mai amplă”, le-a răspuns Iordache ziariştilor care alergau după el.

 

În solicitarea trimisă CSM, semnată de ministrul Florin Iordache, numărul legii privind Codul penal a fost scris greşit, repectiv "Legea 268/2009”.


 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Faptul că atât de multe articole din Codul penal au fost declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională pe mine mă face să cred că pe marginea acestor două Coduri penale trebuie să înceapă o analiză serioasă, poate sub egida Academiei Române.

×