x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Garda Secuiască nu se lasă: vrea cu orice preţ "Csíkszereda" în loc de "Miercurea Ciuc"

Garda Secuiască nu se lasă: vrea cu orice preţ "Csíkszereda" în loc de "Miercurea Ciuc"

de Daniela Munteanu    |    28 Oct 2010   •   00:00

În ciuda faptului că Primăria Miercurea Ciuc i-a adus la cunoştinţă liderului Gărzii Secuieşti, Csibi Barna, faptul că nu intră în atribuţiile consiliului local schimbarea denumirii oraşului, acesta insistă, argumentând că, potrivit legilor în vigoare, organizarea referendumului este datoria acestei instituţii şi că astfel de proiecte de legi sunt înaintate Parlamentului în vederea adoptării doar după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum.

La iniţiativa cetăţenească a lui Csibi Barna, privind schimbarea denumirii municipiului Miercurea Ciuc în Csíkszereda, Primăria a răspuns, punându-i în vedere faptul că, potrivit Legii nr. 2/1968, republicată, denumirea oficială a unităţii administrativ teritoriale este "Miercurea Ciuc". În documentul semnat de secretarul Primăriei, Paizs Gyöngyi Juliánna, se arată că anexa Hotărârii Guvernului 1206/2001 cuprinde denumirile de localităţi acceptate de către Academia Română de Ştiinţe, iar art.18 lit. g şi h din hotărâre stipulează faptul că abaterea de la aceasta atrage după sine sancţiune contravenţională. "Schimbarea de denumiri pentru unităţile administrativ-teritoriale se face prin lege, aşa cum prevede art. 1 din Ordonanţa Guvernlui nr. 63/2002", se mai arată în documentul adresat lui Csibi Barna.

Cu toate acestea Csibi, împreună cu Csiszer Lórant a depus la Primăria Miercurea Ciuc o nouă solicitare, de această dată cu antetul Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii Garda Secuiască, în care solicită să li se pună la dispoziţie formularele corespunzătoare din punct de vedere formal pentru cumularea de semnături ale susţinătorilor proiectului de hotărâre în cauză. Cei doi arată că potrivit OG 63/2002 ? "proiectele de legi sau propunerile legislative privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, potrivit alin (1), se înaintează Parlamentului în vederea adoptării, după consultarea prealabilă prin referendum, în condiţiile legii, a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective." Aşadar, potrivit liderilor Gărzii Secuieşti, schimbarea denumirii localităţii nu intră în atribuţiile consiliului local, însă, "adoptarea proiectului de hotărâre prin care se stabileşte organizarea de referendum local revine consiliului local." Cei doi subliniează şi faptul că "în sensul art. 109 alin (1) din Legea nr. 215/2001, legea administraţiei publice locale, (...), avem dreptul de a  propune, respectiv, prin prezenta adresă, propunem consiliului local spre dezbatere şi adoptare proiectul de hotărâre cu titlul «Proiect de hotărâre privind organizarea referendumului în vederea consultării prealabile a cetăţenilor din Miercurea Ciuc în problema de intreres local deosebit de a înainta Parlamentului proiectul de lege privind schimbarea denumirii oficiale a unităţii administrativ-teritoriale Miercurea Ciuc în denumirea Csíkszereda »".

Csibi Barna este funcţionar public în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita şi totodată, membru marcant al Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii Garda Secuiască, neînregistrată juridic. Mişcarea a luat fiinţă la Miercurea Ciuc, după ce organizaţia extremistă Garda Maghiară a fost scoasă, anul trecut, în afara legii de justiţia din Ungaria. Potrivit siteului Gărzii Secuieşti, organizaţia are ca scop obţinerea autodeterminării poporului secuiesc, obţinerea recunoaşterii poporului secuiesc ca şi naţie şi apariţia ţinutului Secuiesc pe harta politică a lumii, adică realizarea unui stat autonom secuiesc.

×
Subiecte în articol: politic