x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Geoana, propus viitor premier

Geoana, propus viitor premier

04 Sep 2004   •   00:00

POLITIC

Tandemul PSD Nastase-presedinte, Geoana-premier a fost oficializat ieri la Craiova. Ministrul de Externe a fost propus sef al viitorului Guvern de catre liderul PSD Adrian Nastase.

Geoana intra cu Nastase in tandem

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a anuntat ieri, la Craiova, ca Mircea Geoana va fi premierul propus de PSD dupa alegerile din toamna, daca partidul sau va avea posibilitatea de a face Guvernul. Astfel, PSD oficializeaza tandemul Nastase-presedinte, Geoana-premier.

MONICA IORDACHE, CRISTIAN VASILCOIU

Tandemul a fost oficializat la Craiova pe motiv ca Mircea Geoana candideaza pentru Senat pe listele PSD Dolj. De altfel, parintii lui Mircea Geoana sunt doljeni, originari din comuna Mischii. Geoana si Nastase au facut impreuna o vizita la sectia de montaj a firmei Automobile Daewoo Craiova.

Anuntul a fost facut de premierul Nastase chiar in mijlocul muncitorilor de la Daewoo si tot acolo Geoana a declarat ca accepta propunerea liderului PSD. Motivele alegerii lui Geoana sunt, potrivit lui Nastase, experienta de guvernare si credibilitatea pe plan intern si extern ale acestuia. Premierul a mai spus si ca este nevoie de "o echipa tanara" care sa asigure continuitatea guvernarii si a proiectelor Executivului.

"Este un om de echipa si foarte competent pentru un astfel de post, mai ales ca de curand si-a terminat doctoratul in economie", a insiruit premierul calitatile lui Geoana. Actualul ministru de Externe va fi inclus si pe listele parlamentare pentru Senat ale PSD Dolj. Nastase a mai spus ca nominalizarea acestuia este o decizie pe care conducerea PSD si-o asuma si ca fiecare partid ar trebui sa prezinte un astfel de candidat.

GUVERN. Geoana a anuntat si el ca, in zilele urmatoare, PSD va putea anunta si o echipa guvernamentala. Cat priveste componenta potentialului Executiv, Geoana a spus ca in aceasta structura vor fi inclusi atat actuali ministri, cat si tineri care ocupa acum functii de secretari de stat. Tot saptamana viitoare, ministrul de Externe va prezenta si elementele esentiale ale programului sau de guvernare.

VARIANTE. Intrebat de ziaristi despre nominalizarea lui Geoana, presedintele Ion Iliescu a spus ca responsabilitatea alegerilor apartine liderului PSD, Adrian Nastase. "E angajamentul domnului Nastase. O face si in numele partidului pe care il reprezinta, cat si in viitoarea sa functiune", a raspuns seful statului. El a precizat ca Geoana e doar o "varianta". "Eu cred ca noi avem atatea variante posibile. Geoana e una dintre ele", a mai spus presedintele. Iliescu nu a vrut sa dezvaluie identitatea celorlalte "variante", spunand ca nu se amesteca "deocamdata" in aceste treburi. Reactia presedintelui ar putea fi justificata de faptul ca preferintele sale in privinta unui premier din partea PSD se indreapta mai degraba spre Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, Geoana fiind alegerea lui Nastase.
Premierul Nastase a precizat ca l-a informat si pe presedintele Ion Iliescu asupra desemnarii lui Geoana.

PLEDOARIE PENTRU PSD

Dupa ce si-a anuntat candidatura pe listele parlamentare ale PSD, seful statului a recunoscut ca a "complimentat" partidul de guvernamant. "Nu numai ca am complimentat. Daca vreti, fac o pledoarie completa despre rolul acestui partid care s-a nascut in focul revolutiei romane si care a jucat un rol activ in toate fazele - ca a fost la guvernare sau in opozitie", a declarat ieri Iliescu, iritat ca este acuzat ca face campanie PSD. El a spus insa ca asta "nu are nici o importanta", fiindca este un lucru distinct de postura sa de sef al statului. El a mai spus ca nu putea refuza oferta PSD, pentru ca partidul "se pregateste pentru intrarea intr-o anumita campanie". "Si-a anuntat candidatul la Presedintie. Este obligatoriu sa faca o conexiune. Nu puteam sa refuz acest lucru. Dar asta e una, iar angajamentul meu ca sa-mi duc mandatul pana la capat si sa-mi respect acest mandat este alta", a mai spus el.
×
Subiecte în articol: politic psd nastase geoană