x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gura slobodă a lui Liviu Dragnea

Gura slobodă a lui Liviu Dragnea

de Monica Stoica1    |    25 Iun 2018   •   09:10

După ce a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în primă instanţă, Liviu Dragnea este serios pus în dificultate, însă declaraţii ale sale par făcute special să-i întărâte oponenţii gata oricând să iasă în stradă. De curând, liderul PSD i-a făcut „şobolani” pe protestatarii #rezist, iar în prima apariţie publică de după decizia ÎCCJ, a cerut iertare „miilor de români care stau în puşcărie pe un articol neconstituţional”.

 

Declaraţia insidioasă despre milostivirea aratată puşcăriaşilor a făcut furori pe Facebook. De altfel, utilizatorii reţelei de socializare îşi manifestaseră jubilaţia încă de la pronunţarea sentinţei pentru Liviu Dragnea. Declaraţia liderului social-democrat despre deţinuţi, în care se referea la decizia CCR care dezincrimnează abuzul în serviciu, a fost, însă, dezminţită. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu, spune că Liviu Dragnea ar trebui să ceară scuze victimelor infracţiunilor şi celor pe care i-a dus cu zăhărelul şi dă seama că la 30 ianuarie 2018 se aflau în penitenciare exact 73 de condamnaţi pentru abuz în serviciu. Nu este prima dată când o declaraţie a preşedintelui PSD este folosită împotriva sa de adverasari. O suită de declaraţii injurioase a început în luna mai, când şeful PSD a găsit cuvântul potrivit pentru a-şi descrie adversarii politici: „şobolan” „E vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului. Dar, ca orice şobolan, rod puţin, până la urmă nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani”, spunea Dragnea despre Ponta şi Tudose. După mitingul PSD din 9 iunie a reuşit să-i facă guzgani şi pe protestatarii #rezist care l-au luat la rost după mitingul PSD „Noi asta facem: curăţăm ţara de mizeria împrăştiată de aceşti şobolani. Mi-a zis cineva că parcă am fi brigăzile albe”, clama Dragnea pe scena amplasată în Piaţa Victoriei. Între timp, apelativul de „şobolan” a fost asumat ca un titlu de glorie pe cei care îl contestă pe reţelele de socializare, pe modelul după care numele de „golani”, rostit de Ion Iliescu în 1990, a devenit un nume onorabil pentru manifestanţii din Piaţa Universităţii.

 

Şobolanii lui Dragnea au inspirat glume şi îndemnuri la protest, filosoful Mihai Şora adresându-se pe Facebook manifestanţilor cu „Dragi şobo, ne vedem la Girafă”, referire la girafa din faţa Muzeului Antipa din Piaţa Victoriei.

 

Unele declaraţii mai vehemente ale liderului PSD nu au făcut decât să-i întărâte adversarii.

×