x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul Tariceanu a finalizat programul de guvernare

Guvernul Tariceanu a finalizat programul de guvernare

27 Dec 2004   •   00:00

Principiile dupa care Guvernul Tariceanu isi va des-fasura activitatea vor fi principiul comunicarii si transparentei, principiul participarii, principiul responsabilitatii, cel al eficientei si coerentei, se arata in Programul de guvernare pentru perioada 2005-2008, care va fi prezentat astazi in Parlament.

DANA PICIU

MUNCA SI MINORITATI. Noul guvern are in vedere aplicarea cotei unice de impozitare de 16% si reducerea treptata a contributiilor la fondurile sociale, dar si modificarea Codului Muncii si reintroducerea conventiilor civile. Contributiile la fondurile publice sociale - pensii, sanatate, somaj - ar urma sa scada treptat incepand din 2006, astfel incat, in 2008, sa ajunga la 39,5 la suta (fata de aproape 50% in prezent). In domeniul relatiilor interetnice, pe plan legislativ, Guvernul va initia Legea privind statutul minoritatilor nationale din Romania si va crea cadrul juridic corespunzator privind organizarea si functionarea sistemului institutional al minoritatilor nationale, precum si Legea privind ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. Cabinetul condus de Tariceanu vizeaza si crearea cadrului legal privind utilizarea limbii materne in structurile deconcentrate ale statului.

INTEGRARE. La acest capitol se prevede respectarea angajamentelor asumate fata de UE, astfel incat 2007 sa reprezinte anul integrarii politice, avand in vedere ca Romania va trebui sa-si consolideze institutiile si legislatia. Guvernul va urmari respectarea conditiilor rezultate in urma incheierii negocierilor tehnice, va accelera introducerea reglementarilor europene in legislatia interna si va asigura transparenta privind costurile publice si private. Totodata, Guvernul va promova o relatie privilegiata cu SUA.

ANTICORUPTIE. Programul de guvernare cuprinde masuri ce presupun implicarea autoritatilor statului, a puterii judecatoresti si a societatii civile, bazate pe aplicarea efectiva a legii si pe neutralitate politica. Politica anticoruptie presupune reglementarea unitara a sistemului de subventii si eliminarea actelor ce "deformeaza" libera concurenta, revizuirea legii privind evaziunea fiscala. Este vizata si o mai mare transparenta in privatizare, organizarea licitatiilor, acordarea ajutoarelor de stat si alocarea fondurilor publice pentru reclama in presa. Politica fiscala ar urma sa contina masuri legate de lupta anticoruptie, privind publicarea unor date privind bugetele locale, modificarea legii privind parteneriatul public-privat si interzicerea incheierii de contracte intre autoritati publice si rude de pana la gradul trei ale unor functionari din cadrul institutiilor respective.

EDUCATIE. In acest domeniu, obiectivele majore ale Executivului sunt: acces egal si sporit la educatie; calitatea ridicata a educatiei si pregatirea societatii bazate pe cunoastere; descentralizarea si depolitizarea sistemului educativ; transformarea educatiei in resursa de baza a modernizarii Romaniei; considerarea investitiei in capitalul uman ca investitia cea mai profitabila pe termen lung; reconstructia invatamantului in mediul rural; combinarea eficienta a educatiei de elita cu educatia generala; compatibilizarea europeana si scoaterea invatamantului romanesc din izolarea din ultimii ani.

ARMATA OBLIGATORIE, ELIMINATA PANA IN 2007
MASURA. Tinerii vor scapa de catanie printr-o lege organica
Printre prioritatile viitorului guvern in ce priveste apararea nationala se numara eliminarea, prin lege organica, a stagiului militar obligatoriu, cel mai tarziu pana in 2007. Armata va fi redimensionata la 90.000 persoane in timp de pace si in functie de resursele financiare disponibile la acel moment. Eliminarea stagiului militar obligatoriu va tine cont de mentinerea unei capacitati militare adecvate, care sa raspunda misiunilor armatei in noul context geostrategic si in conformitate cu interesele si obiectivele de securitate si aparare proprii. Formarea profesionala va continua prin implementarea unor programe care vizeaza cresterea gradului de profesionalizare a personalului armatei. Politica de aparare nationala va avea ca obiectiv apararea si promovarea intereselor vitale ale Romaniei, precum si participarea activa a tarii la asigurarea securitatii zonelor de interes NATO, UE si SUA. Cheltuielile militare anuale vor reprezenta 2,38% din PIB, nivel ce va fi mentinut pana in 2008.
×
Subiecte în articol: politic