x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Impartirea prefecturilor

Impartirea prefecturilor

27 Dec 2004   •   00:00

POLITIC
PNL-PD, PUR si UDMR isi vor prezenta in cateva zile si prefectii pe care ii vor instala pana la sfarsitul anului. UDMR va avea bunaoara prefect peste olteni, iar la Covasna ar putea pierde postul dupa ce liderii locali ai Aliantei D.A. au amenintat cu demisia.
OANA STANCU

COVASNA. Dorinta vicepresedintelui UDMR, Verestoy Attila, de a obtine prefect maghiar a pus pe jar liderii locali ai PNL, PD si PUR
Potrivit algoritmului, liderii celor patru partide au stabilit ca cei mai multi prefecti vor reveni PNL, 18, 14 vor fi ai PD, iar cate 5 PUR si UDMR. Pana in prezent, negocierile dintre cele patru formatiuni au stabilit ca umanistii ar putea conduce administrativ judetele Calarasi, Arges, Brasov, Sibiu si Buzau, sustin surse din Alianta.

UDMR ar avea dintre judetele vizate de Uniune doar Covasna si Arad. In primul au izbucnit deja conflicte in urma refuzului membrilor PNL si PD de a accepta prefect maghiar. La Arad, subiectul Statuii Libertatii este inca nestins. Liderii D.A. sus-tin insa ca un prefect maghiar nu va fi o problema intrucat conducerea judetului de la primar, presedinte de consiliu judetean este asigurata de Alianta. In rest, UDMR va avea prefecturile din Maramures, Bistrita si... Olt.

La Bistrita, liderii D.A. par sa nu fi aflat inca de rezultatul negocierilor, PNL si PD avand fiecare cate o propunere pentru postul de prefect. Propunerea democratilor ar fi consilierul judetean Liviu Rusu, vicepresedinte al filialei Bistrita-Nasaud, iar a liberalilor Sabin Iliesi, liderul judetean al filialei si consilier judetean. UDMR in schimb nu a nominalizat inca o persoana care sa ocupe fotoliul de prefect in cazul in care functia ar fi atribuita acestei formatiuni.

HARGHITA. La Harghita insa, UDMR are o propunere, respectiv pe Dezsi Zoltan, actual subprefect de Harghita, iar de partea cealalta ADA, careia ii va reveni postul, are opt propuneri, cate patru de fiecare parte.

CLUJ. La Cluj inca se negociaza posturile de prefect si subprefect. Surse din cadrul Aliantei D.A. Cluj spun insa ca postul de prefect al judetului Cluj este vizat de consilierul judetean Mihail Hardau, presedinte al PD Cluj-Napoca, iar pentru cel de subprefect exista doua variante, ambele din partea PNL: fostul deputat Anton Ionescu sau consilierul presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Mircea Chertes.

BOTOSANI. Surse din Alianta D.A. citate de Mediafax sustin ca nu s-a stabilit inca persoana care va fi nominalizata pentru functia de prefect, unul dintre pretendenti fiind fostul senator liberal de Botosani Dinu Secrieru. Pentru functia de subprefect, cele mai mari sanse le are avocatul Dan Humelnicu, membru al PD.

VRANCEA. La Focsani, lucrurile s-au transat. Liberalul Nicolae Merchea, fost consilier judetean, a fost nominalizat de catre Biroul Permanent al PNL drept viitorul prefect al judetului Vrancea, transmite corespondentul Rompres.

VASLUI. Pana in prezent au fost nominalizati pentru functia de prefect al judetului Vaslui liberalii Daniel Dragan, Ioan Vranceanu si Corneliu Mihalache. Pentru postul de subprefect au fost nominalizati pedistii Gheorghe Carja si Costica Stefanescu. Surse din PUR citate de corespondentul Mediafax au declarat insa ca este posibil ca, in urma negocierilor, postul de prefect de Vaslui sa fie atribuit acestui partid, iar prefect sa fie numit presedintele PUR Vaslui, Sergiu Marian.

BUCURESTI. In Capitala, prefectura a fost revendicata de PD. Cel care s-a anuntat deja pentru acest post este Silvian Ionescu, fost consilier municipal, implicat in afacerile dubioase cu strazi de la Primaria Capitalei in primul mandat al lui Basescu. Surse din PD spun ca nu s-a luat inca o decizie, dar ca Ionescu ar putea fi varianta acceptata de partid.

AMENINTARI CU DEMISII IN COVASNA
Liderii PD, PNL si PUR Covasna au decis ca, in situatia in care UDMR va obtine functia de prefect in acest judet, sa isi depuna demisiile din functiile detinute in partid, informeaza Mediafax.

PD. Presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu, copresedinte al Aliantei D.A. Covasna, a declarat ieri ca are informatii potrivit carora liderii UDMR insista pentru functia de prefect in judet, functie pe care se pare ca o vor obtine. Baciu a spus ca, in situatia in care informatiile respective sunt corecte, presedintele PNL Covasna, Ioan Balan, presedintele PUR Covasna, Gheorghe Muntean, si el vor parasi partidele din care fac parte. "In cazul in care conducerile centrale ale partidului trec peste cuvantul nostru, atunci UDMR poate face ce vrea in acest judet. Poate sa infiinteze Tinutul Secuiesc sau ce vrea, dar noi nu vom fi partasi la acest joc", a spus Baciu.

PNL. Presedintele PNL Covasna, Ioan Balan, declarase ca, in conditiile in care conducerile Consiliului Judetean, ale municipiilor Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc, precum si ale majoritatii administratiilor publice locale sunt detinute de UDMR, normal este ca prefectul sa fie roman. "Procesul de normalitate trebuia sa porneasca in acest judet din partea UDMR, Uniunea trebuia sa ofere un post de vicepresedinte la Consiliul Judetean si un post de viceprimar la Primaria Sfantu Gheorghe comunitatii romanesti, nu sa ia toata puterea in maini", a spus Balan.

UDMR. Vicepresedintele UDMR, Verestoy Attila, declarase pentru Mediafax ca pentru Uniune numirea unui prefect maghiar in judetul Covasna este o prioritate. De asemenea, UDMR vrea sa obtina prefecturile din judetele Bistrita-Nasaud, Arad, Maramures, respectiv intr-un judet din sudul tarii.
×
Subiecte în articol: politic pnl udmr judeţean covasna prefect