x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Imunitate de doar trei ore pentru magistraţi

Imunitate de doar trei ore pentru magistraţi

de Xenia Croitoru    |    13 Dec 2017   •   11:43
Imunitate de doar trei ore pentru magistraţi

Comisia specială pentru legile Justiţiei a adoptat un amen­dament la Legea 317 din 2004 care prevedea că magistraţii pot fi urmăriţi penal doar cu încuviinţarea Consiliului. Ulterior, comisia a revenit la amendament, care a fost scos cu totul din textul legii, în pofida votului dat cu doar trei ore în urmă tot de către membrii comisiei conduse de către Florin Iordache.

 

În prezent, secţiile din cadrul CSM trebuiau să încuviinţeze percheziţia, reţinerea, arestarea preventivă sau arestul la domi­ciliu cu privire la judecători şi procurori. Potrivit amendamen­tului, secţiile CSM ar fi trebuit consultate înainte de declan­şarea urmăririi penale împotriva magistraţilor. Astfel că articolul 42, alin. 5 spune că: „Efectu­area în continuare a urmăririi penale faţă de un judecător sau procuror pentru infracţiuni săvârşite în exercitarea atribuţi­ilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau procurori, după caz”. Ulterior adoptării, repre­zentanţii USR au spus că au susţinut amendamentul dintr-o eroare şi au cerut rediscutarea lui. La reluarea discuţiilor, nimeni nu a mai susţinut amen­damentul, aşa că acesta a fost scos cu totul din textul legii.

O regulă nouă în CSM

O altă modificare adop­tată face referire la faptul că preşedintele CSM poate fi doar judecător, nu şi procuror: „Preşedintele Secţiei pentru Judecători este de drept preşe­dintele Consiliului Superior al Magistraturii şi este ales dintre membrii prevăzuţi la art. 4 pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit, de adunarea electivă din care fac parte membrii prevăzuţi la art. 3 lit. a)-c), după cum urmează: a) judecătorii aleşi în cadrul Consiliului Superior al Magis­traturii, respectiv 2 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 3 judecători de la curţile de apel, 2 judecători de la tribunal şi 2 judecători de la judecătorii; b) membrii de drept, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Ministrul Justiţiei; c) membrii desemnaţi, cei 2 reprezentanţi ai societăţii civile”. Legea 317 privind orga­nizarea CSM urmează să ajungă astăzi în plenul Camerei pentru a primi votul deputaților, apoi merge la Senat.

 

Puteri în plus pentru Inspecție

Altă modificare făcută de comisia specială spune că doar Inspecţia Judiciară poate exercita acţiunea disciplinară împotriva unui judecător, procuror sau magis­trat-asistent, fiind eliminaţi din această procedură ministrul Justi­ţiei şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. „La articolul 44, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: (3) Acţi­unea disciplinară în cazul abate­rilor săvârşite de judecători, procurori şi magistraţi-asistenţi se exercită de Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”, stipu­lează amendamentul adoptat.

×
Subiecte în articol: imunitate