x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică In colimator - Aliatii ataca Curtea Constitutionala

In colimator - Aliatii ataca Curtea Constitutionala

de Gabriela Antoniu    |    18 Noi 2005   •   00:00

Recenta decizie a Curtii Constitutionale, in urma careia presedintii celor doua Camere ale Parlamentului raman in functie, a starnit mania Aliantei.

Ca si asta-vara, recenta decizie a Curtii Constitutionale, in urma careia presedintii celor doua Camere ale Parlamentului nu pot fi schimbati din functie, a starnit mania Aliantei, care anunta din nou ca va modifica legea de functionare a acestei institutii.

COMPARATIE. Spre deosebire de aliati si de premierul Tariceanu, presedintele Basescu s-a ferit sa comenteze si sa dea calificative deciziilor Curtii Constitutionale

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat marti seara ca sunt serioase semne de intrebare asupra obiectivitatii deciziei Curtii Constitutionale, in conditiile in care unii judecatori ai acestei institutii sunt in conflict de interese, si ca la nivelul acestei institutii nu functioneaza legea privind incompatibilitatile.

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a anuntat va propune conducerii PNL si Aliantei realizarea unui proiect de lege care sa previna conflictul de interese in cazul judecatorilor Curtii Constitutionale, care au fost lideri marcanti ai unor partide politice, iar colegul sau Puiu Hasotti a prezentat presei legaturile dintre o parte a membrilor Curtii si PSD. Patru din membrii Curtii Constitutionale au fost demnitari PSD sau au avut legaturi cu acest partid. Este vorba de fostii senatori Ion Predescu si Petre Ninosu, fostul deputat Acsinte Gaspar si sotul fostului Ministru al Justitiei, Viorel Stanoiu.

SUSTINERE. PD va sprijini proiectul de lege initiat de PNL, presedintele Emil Boc sustinand ca judecatorii Curtii Constitutionale iau decizii partinice.

"Aceasta institutie fundamentala a statului nu poate fi ocolita de legea conflictului de interese si, din acest punct de vedere, ea trebuie sa opereze si in cazul judecatorilor Curtii Constitutionale, cat se poate de repede, pentru ca sansa acestei institutii de a ramane una cu autoritate si de gardian al institutiei sa nu fie compromisa. Pentru ca, din pacate, ultimele decizii ale Curtii Constitutionale, cu un pronuntat, repet, cu un pronuntat caracter politic si partizan fac din aceasta institutie o agentie de serviciu a PSD, si nu reprezinta o institutie care sa garanteze suprematia Constitutiei intr-un stat de drept", a declarat Boc. La randul sau, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, afirma ca propunerea PNL trebuie sa fie discutata in Consiliul National de Conducere al Coalitiei.

"Pe fond, PC este de acord cu orice actiune care ar conduce la disparitia oricaror suspiciuni care planeaza asupra institutiilor in general, si in special asupra Curtii Constitutionale. Si cand vorbesc de suspiciuni, ma refer la ingerinta sau presiunea politica care se spun ca ar exista", a declarat Ciuca.

MODIFICAREA CONSTITUTIEI. Totodata, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs se declara un cert sustinator al unui nou act normativ care sa modifice organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.

"Eu as fi in masura si chiar o sa propun sa amendez ca fostii parlamentari sa nu aiba acces la fotoliile de judecatori la Curtea Constitutionala, pentru ca au o legatura prea stransa cu partidele politice. Este o lege care trebuie sa fie revazuta si trebuie sa preintampinam eventualele viitoare abuzuri", a spus Kovacs. Liderul UDMR, Marko Bela, a mers si mai departe. "Curtea Constitutionala nu are forta sa faca legi, dar are forta sa anuleze legi fara dreptul de apel al Parlamentului", a declarat Marko. El a precizat ca exista "o problema in ceea ce priveste Curtea, inclusiv componenta acesteia si componenta votului" si ca aceasta trebuie rezolvata pe viitor, inclusiv prin modificarea Constitutiei, daca este nevoie.

OPOZITIE. In schimb, PSD, prin Cristian Diaconescu, purtatorul sau de cuvant, se opune initiativei. "Suntem in situatia unei atitudini politice, prin care alianta doreste, practic, sa sanctioneze Curtea Constitutionala deoarece nu a pronuntat o hotarare care sa-i fie favorabila in ceea ce priveste situatia Regulamentelor din Senat si Camera Deputatilor. Probabil ca daca hotararea Curtii Constitutionale ar fi fost alta, si reprezentantii PNL ar fi avut un alt punct de vedere", a declarat Diaconescu. La randul sau, Lucian Bolcas, vicepresedintele PRM, spune ca "este o incercare de intimidare a Curtii Constitutionale, ceea ce este absolut inadmisibil. Trebuie putin respect si pentru institutiile statului, si nu numai o pofta avida dupa functii si privilegii obtinute prin maturarea tuturor legilor si prin incalcarea chiar a Constitutiei. Trebuie cineva sa-i opreasca".

DIFERENTE VARA-TOAMNA
Fata de ceea ce s-a intamplat acum patru luni, exista insa si unele diferente. Atunci anuntul de modificare a Legii Curtii Constitutionale a venit din partea liderului PD, Emil Boc. El spunea ca, daca va fi nevoie, Legea Curtii Constitutionale va fi modificata in asa fel incat sa existe posibilitatea revocarii judecatorilor. Boc a afirmat ca, daca aceasta solutie nu va fi posibila, se va merge pe varianta revizuirii Constitutiei, "pentru a pune Curtea Constitutionala in afara oricarui control politic". "Din nefericire, Curtea Constitutionala nu mai este o institutie juridica si constitutionala, ci una politica, prin componenta pe care o are", sustinea Boc.

O alta diferenta consta in reactia temperata a premierului la decizia Curtii in cazul Regulamentelor. In prima faza, el chiar a refuzat sa o comenteze, spunand ca asteapta motivarea deciziei. Asta-vara, dupa ce si-a anuntat intentia de a demisiona si declansarea anticipatelor, Tariceanu afirma: "Votul popular este cel care va decide daca Romania vrea sa mearga in continuare pe reforma justitiei sau vrem sa mentinem acelasi sistem ticalosit, o Curte Constitutionala care este dominata politic de fostul partid aflat la putere si care incearca prin toate mijloacele sa-si apere privilegiile, pentru ca se incearca mentinerea privilegiilor care exista in acest moment in justitie".

CAZ
Nu la fel de porniti au fost aliatii pe schimbarea Legii Curtii Constitutionale cand judecatorii au respins legea privind despagubirea regelui Mihai, acum doua saptamani. Atunci, reprezentantii coalitiei s-au limitat sa critice doar decizia Curtii in acest caz, catalogand-o drept "gresita", "urata". "Curtea Constitutionala si-a cam depasit conditia in ultima perioada", era de parere senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs.

Povestea se repeta


Reactia aliatilor la recenta decizie a Curtii Constitutionale in cazul Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului seamana izbitor cu cea de asta-vara. La inceputul lunii iulie, judecatorii Curtii au declarat neconstitutionala o serie de prevederi din pachetul de legi privind reforma in Justitie. Atunci, ca si acum, nu au lipsit criticile la adresa Curtii, ca si acuzatiile de pesederizare a institutiei. "Decizia Curtii poate fi caracterizata ca fiind lipsita de responsabilitate profesionala. Ciudatenia deciziei, in sensul de a bloca promulgarea si publicarea intregului pachet si nu a textelor declarate neconstitutionale, nu poate fi inteleasa decat prin faptul ca institutia a capatat un puternic caracter politic si, ca atare, trebuie sa-si asume si consecintele", declara atunci purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. El a spus ca decizia era oarecum asteptata, "tinand cont de componenta Curtii Constitutionale, institutie formata din fosti parlamentari PSD, apropiati si rude ale unor politicieni ai PSD". "Raman la parerea ca aceasta institutie, Curtea Constitutionala, are o componenta politica pronuntata. In actuala formula, iesita legea din Parlament, cu decimarea ei de catre Curtea Constitutionala, nu poate fi continuata reforma justitiei", afirma liderul PD, Emil Boc. Insusi premierul Tariceanu a avut o iesire dura la adresa judecatorilor Curtii, prilej cu care si-a anuntat intentia de a demisiona: "In fata acestei situatii nu exista decat o singura solutie: sa ne intoarcem din nou la electorat, prin depunerea demisiei Guvernului si sa asteptam verdictul popular".
×