x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Cred că odată şi odată trebuie să tragem linie şi să terminăm cu acest sistem de ordonanţe de urgenţă

Iohannis: Cred că odată şi odată trebuie să tragem linie şi să terminăm cu acest sistem de ordonanţe de urgenţă

23 Iun 2018   •   18:00
Iohannis: Cred că odată şi odată trebuie să tragem linie şi să terminăm cu acest sistem de ordonanţe de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Sibiu, că, în opinia sa, sistemul de ordonanţe de urgenţă trebuie să înceteze, pentru că "aproape toate guvernele le-au folosit, cu precădere în vacanţa de vară".

El a fost întrebat - în contextul anunţului social-democraţilor că săptămâna viitoare vor stabili într-o şedinţă de partid dacă îşi asumă sau nu printr-o ordonanţă de urgenţă modificarea Codului penal - dacă va participa la o eventuală şedinţă de Guvern pe această temă.

"Eu cred că una dintre marile probleme din Constituţia noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea absolut necontrolată de a da ordonanţe de urgenţă pe timpul vacanţei parlamentare. Toate partidele au criticat sistemul de ordonanţe de urgenţă, dar, odată ajunşi la putere, toţi au folosit acest sistem. Este contraproductiv şi pericolul constă în faptul că Guvernul poate să dea ordonanţe de urgenţă fără ca cei vizaţi sau cei interesaţi să poată interveni măcar pentru un control pe constituţionalitate", a arătat el.

Şeful statului a amintit că, la o ordonanţă de urgenţă dată de guvern, preşedintele nu poate să solicite o verificare pe constituţionalitate şi nici cei vizaţi nu pot interveni, ca la o procedură parlamentară.

Iohannis a vorbit, în acest context, de nevoia ca societatea civilă să reacţioneze.

"Personal, cred că odată şi odată trebuie să tragem linie şi să terminăm cu acest sistem de ordonanţe de urgenţă fiindcă în practică ştim - aproape toate guvernele le-au folosit, cu precădere în vacanţa de vară, pentru a rezolva probleme cu care poate nu ar fi avut şanse în sesiunea parlamentară. Deci, trebuie mare grijă. Societatea civilă trebuie să fie în alertă şi în momentul în care apar ordonanţe de urgenţă care nu ar trebui să existe, cum a fost, de exemplu, Ordonanţa 13, acea nefericită Ordonanţă 13, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni", a mai spus Iohannis. AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis