x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: Întărirea capacității statelor de a combate corupția, una dintre provocările democrațiilor

Iohannis: Întărirea capacității statelor de a combate corupția, una dintre provocările democrațiilor

09 Dec 2021   •   11:20
Iohannis: Întărirea capacității statelor de a combate corupția, una dintre provocările democrațiilor

Întărirea capacității statelor de a combate corupția reprezintă una dintre provocările definitorii ale democrațiilor actuale, transmite Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție.

„Întărirea capacității statelor de a combate corupția reprezintă una dintre provocările definitorii ale democrațiilor actuale. Acest fenomen, care a traversat istoria și a adus daune incalculabile dezvoltării comunităților, are, în modernitate, efecte tot mai puternice. Corupția erodează societățile și încrederea în instituții, alimentează sărăcia și inegalitățile, făcând sistemele publice sau private disfuncționale, slăbește mecanismele și capacitatea statului de a pune legile în aplicare și distorsionează concurența, afectând direct economia de piață. Combaterea acestui fenomen nu ține doar de buna guvernare, ci are legătură directă cu viitorul societății noastre, fiind, totodată, un risc de securitate”, arată Klaus Iohannis într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Internaționale Anticorupție.

El afirmă că, cel mai adesea, corupția se manifestă prin deturnarea puterii publice și folosirea sa în interes personal sau de grup.

„Sectoarele cu mize financiare importante - achizițiile publice, domeniul sănătății, al educației, cel al justiției - trebuie, cu prioritate, să fie cele în care integritatea este pe deplin asumată în cultura organizațională. Conștientizarea și interiorizarea unor valori precum echitatea, dreptatea, imparțialitatea, cinstea, adevărul, profesionalismul, respectul față de reguli sunt repere care trebuie transmise începând din familie și de la școală. Acestea stau la baza unor comportamente integre ale cetățenilor. Valorile care fundamentează elaborarea unui cadru normativ anticorupție sunt la fel de actuale și compun planul moral care ghidează dezvoltarea țării noastre. Blamul societății, neacordarea încrederii și a votului unor politicieni corupți, atitudinea civică față de orice abatere de la standardele de integritate europeană sunt aspecte la fel de importante”, adaugă șeful statului.

În opinia lui Iohannis, România are nevoie de legi clare, predictibile, drepte, de instituții funcționale, care să poată lucra la capacitate maximă pentru a sancționa încălcarea legii și, mai ales, de un efort comun.

„În ciuda provocărilor de natură sanitară, economică sau politică cu care s-a confruntat, țara noastră a rămas un reper în Estul Europei datorită progreselor făcute în domeniul statului de drept, iar acestea trebuie să continue. Rămân ferm angajat în efortul de dezvoltare a parcursului democratic al țării noastre și sunt convins că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundația solidă a valorilor europene, pe integritate, dreptate și toleranță zero față de corupție”, conchide Iohannis

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis